Naar de navigatie Naar de inhoud

Grote actie tegen daders plofkraken

Ramkrakers opgepakt

11-06-2013

De politie heeft maandag 10 juni op tientallen locaties in heel Nederland 23 verdachten aangehouden, die verdacht worden van ram- en plofkraken op bankkantoren. Zij worden in verband gebracht met het plegen van minimaal 50 ram- en plofkraken.

Het is niet één bende die de kraken uitvoert. Het zijn groepen van mensen in wisselende samenstellingen die landelijk opereren. De politie nam bij de actie auto's, vuurwapens en verdovende middelen in beslag. Daarnaast verwacht de politie nog meer mensen te kunnen aanhouden.

 

Steeds meer gevaar

De politie geeft voorrang aan ram- en plofkraken stijgt omdat het aantal stijgt. Deze kraken leveren ook steeds meer gevaar op omdat er steeds zwaardere explosieven en steeds meer geweld wordt gebruikt. Een ander gevaarlijk punt zijn de vluchtwagens die in de brand worden gestoken.

Samenwerking tussen politie en banken

Dit jaar zijn er tot nu toe 87 kraken gepleegd. Het vorige jaar 133. De politie werkt in het oplossen van deze kraken nauw samen met speciale eenheden en banken.

 

Wat is een plofkraak eigenlijk?

Bij een plofkraak proberen criminelen met een (gas)explosie de kluis van de geldautomaat te kraken. Daarna rammen ze de geldautomaat met een voertuig. U begrijpt dat dit veel schade veroorzaakt aan gebouwen en automaat. Gelukkig wordt er vaak nauwelijks of zelfs geen geld buit gemaakt.

 

Welke maatregelen neemt ABN AMRO?

Alle vormen van criminaliteit die tegen ons gericht zijn, nemen wij zeer serieus. Wij proberen plofkraken dan ook te voorkomen. Zo hebben wij geldautomaten voorzien van het Live View Systeem. Dit is een video- en detectiesysteem waarmee de politie live kan meekijken als er een plofkraak wordt gepleegd. Op die manier is de kans groter dat we de daders oppakken. Ook voor ramkraken maken we gebruik van het Live View Systeem.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.