Naar de navigatie Naar de inhoud

ABN AMRO Kunstprijs 2016

Tentoonstelling 'Reclining Nude with a Man Playing the Guitar' van ABN AMRO Kunstprijswinnaar Marijn van Kreij

Marijn van Kreij is de winnaar van de zesde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een jaarlijkse stimuleringsprijs voor talent in Nederland Als onderdeel van de prijs mag de winnaar een tentoonstelling maken in Hermitage Amsterdam. Het resultaat is de presentatie Reclining Nude with a Man Playing the Guitar die van 24 november 2016 tot en met 28 mei 2017 te zien is in Hermitage Amsterdam.

Presentatie in de Hermitage

In het veelzijdige oeuvre van Van Kreij speelt kopiëren een belangrijke rol. Daarbij verhoudt hij zich zowel tot werk van kunstenaars uit het verleden als tot de muziek- en beeldcultuur van nu. Ook werkt Van Kreij vaak samen met andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en muzikanten.

De tentoonstelling Reclining Nude with a Man playing the Guitar is opgebouwd rond een nieuwe serie ‘Picasso Grids’, monumentale schilderingen op papier, waarvoor zorgvuldig gekozen details uit de late schilderijen van Picasso het uitgangspunt vormen. In de tentoonstelling onderzoekt Van Kreij de rol en betekenis van de kunstenaarsstudio en stelt vragen over wat vooruitgang is, zowel op een persoonlijk als breder maatschappelijk niveau.

Uitgesproken talent

De jury van de kunstprijs heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier ontwikkelt en waarvoor de toekenning van de prijs van betekenis kan zijn bij het nemen van volgende stappen in zijn of haar carrière. De kwaliteit en eigenheid van het werk vormden daarbij leidende criteria. Met Marijn van Kreij is gekozen voor een kunstenaar met een sterk en eigenzinnig oeuvre dat continu in ontwikkeling is. Zijn langdurige onderzoek naar de betekenis en werking van het (hergebruikte) beeld resulteert in fijnzinnig en krachtig werk. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij het brede Nederlandse publiek. De jury ziet Van Kreij als een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars van zijn generatie. Ze waardeert de eigentijdse houding van de kunstenaar: Van Kreijs manier om onopvallende details tot kunst te verheffen en zijn proces van het zich handmatig toe-eigenen van beelden in deze huidige tijd van digitale en online beeldcultuur.

ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs 2016 valt binnen het sponsorbeleid ‘Partner van de Toekomst’, dat zich richt op talentontwikkeling. ABN AMRO wil mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en het waarmaken van hun ambities binnen de domeinen sport, kunst en cultuur en ondernemerschap. Met de kunstprijs wil de bank talentvolle kunstenaars mogelijkheden bieden zich verder te ontwikkelen en een podium geven om een breed publiek te bereiken. “Voor mij is zo’n prijs vooral de waardering die er wordt uitgesproken en de kans dat je een tentoonstelling kunt maken op een mooie plek met een publicatie", aldus van Kreij.

Marijn van Kreij

Marijn van Kreij (Middelrode,1978) studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Breda (1999-2003) en aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam (2005-2006). Van Kreij verhoudt zich zowel tot het werk van kunstenaars uit het verleden – de erfenis van het modernisme in het bijzonder - als tot de muziek- en beeldcultuur in brede zin. In het werk van Van Kreij, dat bestaat uit tekeningen, schilderingen, collages, video’s en installaties, speelt het kopieerproces een centrale rol. Hij maakt daarbij gebruik van verschillende, veelal handmatige reproductiemethoden en hulpmiddelen, zoals scanners en kopieermachines.

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief