Naar de navigatie Naar de inhoud

Het talent van Roland

Roland Smit, ontwerper, RO-SMIT

Roland Smit is product- en conceptontwerper en eigenaar van zijn eigen onderneming RO-SMIT. Als kind wilde hij graag veehouder worden, maar op zijn 12e jaar koos hij voor een creatieve opleiding. Twee ingrediënten die bijdragen aan zijn huidige project – Wolwaeren. Roland neemt deel aan de Masterclass Driving Dutch Design Vanuit ABN AMRO wordt hij gecoacht door Henk van Gameren.

Project Wolwaeren

"Ik kwam erachter dat wol een bijproduct is voor de Nederlandse boeren en dat vond ik raar", begint Roland als hij over zijn project praat. "Vroeger had Nederland een hele grote textiel industrie en wol cultuur – daar is niks of nauwelijks iets van over". Nadat Roland in contact kwam met het Maathuis, een instelling voor mensen met een beperking, begon het balletje te rollen. Hij merkte vooral dat mensen autisme erg verfijnd en gedegen werken en mensen met down syndroom juist wat grover. "Aan de hand van dit gegeven ben ik een garenkaart gaan ontwikkelen en met die garenkaart ben ik weer een dekencollectie gaan ontwerpen."

Het traject van Driving Dutch Design

Twee woorden die eruit springen als Roland het over DDD heeft; focus en energie. "Zowel de coaches, masters als de drivers zijn een samensmelting van talentvolle en energieke mensen. Verder komt DDD op een goed moment voor Roland. Het heeft hem het vertrouwen gegeven om gefocust belangrijke stappen voor zichzelf en de onderneming te zetten. "Dit proces heeft mij geholpen sneller en verantwoord beslissingen te nemen", aldus Roland.

Samenwerking met coach

Roland wordt gecoacht door Henk van Gameren, Senior Projectmanager IT Solutions bij ABN AMRO. "De samenwerking met Henk is zeer waardevol. Het is een inspirerende en vertrouwelijk samenwerking waar ik veel aan heb.", vertelt Roland. Aan de creativiteit van Roland valt weinig meer te coachen. De nadruk ligt voornamelijk op het aanbrengen van structuur en focus op langere termijn.

En nu?

Ambitie heeft Roland zeker. Op korte termijn wil Roland een eigen label op de markt brengen die geheel volgens eigen filosofie ingevuld is. Op lange termijn wil hij de wereld van RO-SMIT compleet maken in een eigen retail omgeving. De manier waarop Roland dit wil gaan bereiken is ook helder: "Gefocust te werk te gaan om stap voor stap je doelen te kunnen behalen. Bij tegenslagen kijken wat de kracht hiervan is, het positieve er uithalen en daarna weer gefocust doorgaan om je uiteindelijke doel te kunnen bereiken."

Over Driving Dutch Design

Driving Dutch Design is een initiatief van ABN AMRO in samenwerking met BNO en Dutch Design Week. Klik hier voor meer informatie.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.