Naar de navigatie Naar de inhoud

Het talent van Esther en Sam

Esther & Sam, VANTOT, Eindhoven

Esther Jongsma en Sam van Gurp, samen zijn ze VANTOT - een ontwerpbureau met eigen collecties en producties, die ook werk in opdracht doen, zoals interieurs en tentoonstellingen. Esther & Sam doen mee aan de Masterclass Driving Dutch Design (DDD). Vanuit ABN AMRO worden zij gecoacht door Paul Geurts.

Van startpunt tot eindpunt

In Eindhoven op Sectie C, een terrein voor creatieve ondernemers, staat de werkruimte van VANTOT. Met hun eigen producten zoeken zij het snijvlak op tussen de kwaliteiten die in oude ambachten zitten, maar ook in de nieuwe technologie die daarop toegepast kan worden. De naam VANTOT is alomvattend. "Het staat voor een proces, we gaan altijd van iets naar iets toe. Het is een opname van een startpunt tot een eindpunt en alles daar tussenin", aldus Esther.

Het traject van Driving Dutch Design

Het DDD-traject is volgens Esther in één woord samen te vatten: divers. "Om te beginnen zijn er veel soorten ontwerpers met verschillende kwaliteiten. Daarna zitten zij ook allemaal in verschillende momenten in hun ondernemerschap.". Wat vooral leuk is aan DDD? "Het ontmoeten van alle ontwerpers en op een hele open manier over je bedrijf en plannen te vertellen", vertelt Sam.

Samenwerking met coach

Esther en Sam worden ondersteund vanuit ABN AMRO door Paul Geurts, Business Manager. "De coaching die wij van Paul krijgen is vooral gericht op team-coaching. Hierdoor zijn we aan het denken gezet en zijn hier veel mee bezig geweest", volgens Esther. Bedrijfsinhoudelijke coaching op het gebied van strategie verzamelen zij momenteel om zich heen in de vorm van vrienden en professionals die goed bij het bedrijf passen.

Proactief in plaats van reactief

Esther en Sam gaan vooral door waar ze nu mee bezig zijn: initiëren. "We focussen op eigen werk en nieuwe producten, dragen onze ideeën aan bij bestaande klanten en lokken op die manier nieuwe opdrachten uit. Proactief in plaats van reactief", aldus Sam. Het moeilijkste in de stap van talent naar professioneel ontwerper is volgens Esther duidelijk; "rust inbouwen en bewaken." De toekomst plannen volgens Esther & Sam? "In de toekomst zouden we graag op opdrachten willen werken waarin we het totaal design voor onze rekening nemen zoals interieurs en publieke ruimte.".

Over Driving Dutch Design

Driving Dutch Design is een initiatief van ABN AMRO in samenwerking met BNO en Dutch Design Week. Klik hier voor meer informatie.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.