Naar de navigatie Naar de inhoud

Fraude voorkomen: wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk nemen wij onze maatregelen, en zorgen we dat u zonder zorgen veilig kunt bankieren. Maar het is belangrijk dat u ook zelf weet, wat u wel of juist niet moet doen. Wat dat is? U leest het hieronder.

Volg de 5 veiligheidsregels

Is er zonder uw toestemming geld van uw betaalrekening gehaald? Als u zich aan de 5 veiligheidsregels houdt, krijgt u altijd uw geld terug. Deze veiligheidsregels zijn opgesteld door de gezamenlijke banken en betaalverenigingen.

  • Houd uw beveiligingscodes geheim.

  • Zorg ervoor dat uw betaalpas nooit door een ander gebruikt wordt.

  • Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.

  • Controleer regelmatig uw betaalrekening.

  • Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Hiermee bedoelen we de volgende 3 codes: 1. De pincode van uw betaalpas | 2. Uw 5-cijferige identificatiecode waarmee u inlogt bij Internet Bankieren en de Mobiel Bankieren app. | 3. De responsecodes die u krijgt via de e.dentifier.

Lees de 10 tips voor veilig Mobiel Bankieren

Wij doen er alles aan om u veilig te laten bankieren. Maar het is net zo belangrijk dat u zelf weet hoe u veilig omgaat met uw toestel en uw gegevens. 

Stel een daglimiet in voor uw identificatiecode

Via de Mobiel Bankieren app en Internet Bankieren kunt u geld overboeken met uw identificatiecode. Om het risico bij mogelijk misbruik te beperken, kan dit tot een maximumbedrag. Dit maximumbedrag is uw daglimiet. U kunt deze daglimiet zelf instellen tot maximaal € 5.000. Wilt u een hoger bedrag overboeken, of is het totaalbedrag van uw overboekingen hoger dan uw daglimiet? Dan heeft u als aanvullende beveiliging uw e.dentifier nodig.

Wijzig de limieten op uw betaalpas

  • U kunt zelf kiezen welk bedrag u per dag maximaal kunt pinnen met uw betaalpas. Wij raden u aan deze bedragen zo laag mogelijk te houden.

  • Ook kunt u instellen of u met uw betaalpas allen binnen Europa of wereldwijd wilt kunnen pinnen. Wij raden u aan om 'wereld' alleen maar tijdelijk aan te zetten. 

Zo beperkt u het risico bij verlies of diefstal van uw betaalpas.

Let goed op als u bankiert met uw vingerafdruk

Maakt u gebruik van vingerafdruk voor het regelen van uw bankzaken?
  • Zorg ervoor dat uitsluitend uw eigen vingerafdrukken zijn geregistreerd op uw toestel als u die wilt gebruiken in de Mobiel Bankieren app. Misschien realiseert u zich niet dat er vingerafdrukken van anderen op uw toestel zijn geregistreerd. Controleer dit bij de instellingen van uw toestel.
  • Bent u er niet zeker van dat alleen uw vingerafdrukken zijn geregistreerd? Verwijder dan alle vingerafdrukken en registreer opnieuw uw vingerafdrukken.
  • Deel uw toestel niet met anderen als u uw vingerafdruk wilt inschakelen voor de app zodat anderen niet die van hun kunnen toevoegen. Wanneer een vingerafdruk wordt verwijderd of toegevoegd, krijgt u een melding op uw scherm dat het gebruik van deze functie in de app is geblokkeerd. U moet Touch ID/Vingerafdruk dan opnieuw inschakelen.

Stel Betaalalerts in

Met Betaalalerts weet u precies wat er op uw betaalrekening gebeurt. Een Betaalalert is een bericht dat u ontvangt bij bepaalde betalingen op rekening. U stelt zelf in bij welke betalingen u een Betaalalert wilt ontvangen. Bijvoorbeeld als een bepaald bedrag op uw rekening is gestort, of juist wordt afgeschreven. Of als het saldo op uw rekening lager is dan een bepaald bedrag. Zo ziet u direct of er verdachte bedragen van uw rekening worden afgeschreven.

Blijf op de hoogte

Criminelen blijven nieuwe vormen van fraude bedenken. Laat u hierdoor niet verrassen. Blijf op de hoogte van de meest recente fraudes en andere ontwikkelingen via veiligbankieren.nl.

Vragen over fraude? Bel ons 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 0024 (uitleg belkosten)

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.