Fraude herkennen

Heb ik te maken met een oplichter?

Het is goed om te weten welke trucs Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen probeert af te nemen. Oplichting en diefstal zijn misdrijven en zijn strafbaar. gebruiken. Zo kunt u deze beter herkennen. Bedenk wel dat oplichters altijd weer iets anders verzinnen. Vaak gebruiken ze daarvoor een onderwerp dat in het nieuws is. Regel uw bankzaken daarom verstandig en houd u altijd aan de 5 veiligheidsregels. Lees de meest voorkomende vormen van fraude hieronder.

Wij vragen u nooit om

  • uw Hiermee bedoelen we uw pincode, 5-cijferige identificatiecode en responsecodes van de e.dentifier.
  • telefonisch geld over te boeken 
  • via een link direct in te loggen in Mobiel of Internet Bankieren
  • via een link in een e-mail of sms direct geld over te boeken
pr-general-tip

Phishing

U ontvangt een e-mail of sms waarin wordt u gevraagd op een link of bijlage te klikken. Ook worden er brieven verstuurd met het verzoek uw pas op te sturen.

Lees meer

Valse betaalverzoeken

Verkoopt u weleens iets online? Bijvoorbeeld op Marktplaats? Oplichters doen zich voor als koper en vragen u zich te identificeren. Zij sturen dan een nep-betaalverzoek via WhatsApp.

Lees meer

'De bank' belt u

Oplichters doen soms alsof ze een medewerker van de bank zijn. Vaak doen ze dit nadat u via een valse e-mail uw gegevens heeft ingevuld op een webpagina.

Lees meer

'Microsoft' belt u

Oplichters doen zich voor als medewerker van een bekend bedrijf. Ze zeggen dat u computerproblemen heeft, en dat ze op uw computer moeten kijken om het op te lossen.

Lees meer

Nepoverboeking laten zien

Heeft u iets verkocht en komt de koper het bij u ophalen? Let op als iemand het bedrag ter plekke aan u overboekt. Oplichters laten u via een namaak-app een nep-overboeking zien.

Lees meer

Links of bijlagen met virus

Als u klikt op een link of bijlage van een oplichter, kan hij uw computer besmetten met een virus (ook wel malware genoemd). Zo kunnen oplichters toegang krijgen tot uw bankzaken en uw geld.

Lees meer

Trucs om uw pas te krijgen

U wordt gevraagd om uw betaalpas op te sturen. Doe dit nooit. Let ook goed op als u geld gaat pinnen. Oplichters leiden u soms af en verwisselen dan snel uw pas.

Lees meer

Een 'bekende' wil geld lenen

Oplichters proberen via verschillende social media vrienden met u worden. Ze hacken bijvoorbeeld een account van een van uw vrienden en vragen u om geld te lenen.

Lees meer

Nieuwe vormen van fraude

Op zoek naar de meest actuele vormen van fraude of welke phishing mails nu verstuurd worden? Kijk voor alle beschrijvingen op veiligbankieren.nl of bekijk de meest recente fraudes op fraudehelpdesk.nl

Recente phishing mails
image not availabale

Twijfelt u of het fraude is?

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen probeert af te nemen. Oplichting en diefstal zijn misdrijven en zijn strafbaar. blijven nieuwe vormen van fraude bedenken. Laat u hierdoor niet verrassen. Kijk voor alle beschrijvingen op veiligbankieren.nl of bekijk de meest recente fraudes op fraudehelpdesk.nl

Twijfelt u of u met fraude te maken heeft? Bel met een van onze medewerkers via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).