Naar de navigatie Naar de inhoud

Uitleg spaarrentes

Toelichting bij de spaarrentes

Nominale en effectieve rente

Nominale rente is de rente per periode dat deze rente wordt uitgekeerd. Dit is een percentage op jaarbasis. De maximale rente is de effectieve rente op jaarbasis. Dat betekent dat alle mogelijke rente is meegerekend. In het gunstigste geval werkt dat zo:

  • Uw rente wordt per kwartaal bijgeschreven

  • U laat uw spaargeld staan en laat uw opgebouwde rente op de rekening storten

  • U krijgt het volgende kwartaal rente over uw spaargeld én over de rente van het vorige kwartaal

  • Het volgende kwartaal krijgt u weer rente over dat complete bedrag.


U krijgt dan een 'rente-op-rente-effect'. Daarmee haalt u het meeste uit uw saldo en krijgt u het effectieve percentage.

Dit rentepercentage geeft aan hoeveel rente u over één heel jaar krijgt wanneer u de rente laat staan.
U bouwt dagelijks rente op over het geld op uw spaarrekening. Wij maken de rente die u heeft opgebouwd één keer per jaar naar u over. In een jaar (365 dagen) bouwt u iedere dag 1/365e van de spaarrente op. U krijgt rente over het werkelijk aantal dagen dat het geld op uw rekening heeft gestaan.
Nominale rente geeft aan hoeveel rente u krijgt binnen de periode tot aan de volgende rente-uitkering, meestal een kwartaal of een jaar.

Basisrente en toprente

De toprente is de rente die u krijgt als u uw spaarsaldo tot het einde van de renteperiode op de spaarrekening laat staan. De renteperiode kan flexibel, een kwartaal of een jaar zijn. Bij alle spaarrekeningen geldt een minimumbedrag aan spaarsaldo voor de toprente.

De basisrente krijgt u over het spaarsaldo onder het minimumbedrag en over het spaarsaldo dat u opneemt tijdens de renteperiode.

Spaarrekening met kwartaalrente

U ontvangt elk kwartaal rente en daarom geldt het nominale rentepercentage. Door het 'rente-op-rente-effect' komt dit uit op het effectieve rentepercentage per jaar. U ontvangt de rente op:

  • 31 maart

  • 30 juni

  • 30 september

  • 31 december

U ziet deze betaling de tweede werkdag van het volgende kwartaal bij uw bij- en afschrijvingen.

Spaarrekening met jaarrente

Wij berekenen de rente op 31 december. U ziet deze betaling de eerste werkdag van het volgende kalenderjaar bij uw bij- en afschrijvingen.

Renteberekening per spaarrekening

Bekijk hoe de rente van uw spaarrekening wordt berekend.

Overal antwoord op uw vraag

Via Twitter, Facebook en WhatsApp

Zakelijk contact via Whatsapp

Heeft u geen tijd ons te bellen voor uw vragen? Onze zakelijk specialisten staan ook voor u klaar via Twitter, Facebook en WhatsApp. Wel zo makkelijk.