Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp'ers over de wet DBA

In het land der zzp'ers is het een veelbesproken onderwerp: de invoering van de wet DBA. Minder opdrachten, onrust en onduidelijkheid zorgden ervoor dat de handhaving van de kersverse wet een jaar is opgeschort. Wij spraken 2 zzp'ers over de wet en de perikelen eromheen.

Jennifer Delano (33) is al heel wat jaren zzp’er. Op haar 21ste startte ze haar bedrijf DelanoPR. “Ik help bedrijven met hun zichtbaarheid door hun pr te doen. Praktisch betekent dit dat ik nieuws maak. Dit nieuws vertaal ik naar een persbericht en dat pitch ik dan richting media zoals kranten, magazines, radio en tv. Ik doe dit omdat ik zie dat veel bedrijven een geweldig product hebben, maar dat veel te weinig mensen dit weten. Dit vind ik zonde, daarom help ik ze.” Jennifer vertelt dat ze het afgelopen jaar nog niets heeft gedaan met de wet DBA: “Mijn accountant zou mij vertellen wanneer het van belang was om dit op te pakken. Kortom: ik heb er niets mee gedaan omdat ik geen idee heb waarom ik wel wat zou doen! Ik bedien meerdere klanten en heb van niemand een vraag gekregen. Er is ook geen twijfel of ik voor meer partijen werk. Vorig jaar was mijn beste jaar ooit. Het aantrekken van klanten gaat me elk kwartaal beter af.”

Frustraties

En in de toekomst, hoe gaat Jennifer dan met de wet DBA om? “Zodra mijn accountant aangeeft dat het tijd wordt, ga ik ermee aan de slag. En dat houdt in: mijzelf er nog verder in verdiepen en gaan werken met zo'n contract. Op dit moment hoor ik vooral berichten over frustraties en hoeveel voorgestelde contracten er zijn afgewezen. Ik ben aangesloten bij diverse ondernemersclubs en netwerken en blijf zo op de hoogte van het nieuws.” Wat vindt ze eigenlijk van de hele discussie rondom de wetgeving? “Dat het een enorm gedoe is. Dat was de VAR al, maar net op het moment dat je die aanvraag onder de knie had, kwam dit. Ik zie de voordelen nog niet.”

Eer en geweten

Aleid Hogenhout (40) is sinds 2005 interim financial en concerncontroller. Ze werkt als zzp'er voor grote bedrijven en het mkb. Onlangs startte ze weer bij een grote opdrachtgever voor een interim-opdracht. Werkt ze al met de nieuwe modelovereenkomsten van de wet DBA? “Ja, daar werk ik mee sinds de invoering van de wet. Ik ben er toen niet heel erg mee bezig geweest maar gebruik sindsdien een overeenkomst van de Belastingdienst. Ik maakte en maak me er niet zo druk over. Ik doe mijn werk naar eer en geweten. Grote bedrijven hebben het vaak goed geregeld.”

Europese Economische Ruimte, deze bestaat uit alle EU-landen + Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

Van VAR naar DBA

Voor mei 2016 werkte Aleid met een VAR-verklaring en maakte ze een projectplan en projectplanning. “Dat doe ik nu ook, maar ik zorg er ook voor dat in de modelovereenkomst een duidelijke definitie staat van het project en wat het moet opleveren. Wat onderdeel is van het verbetertraject en wat niet. Soms voer ik ook werkzaamheden uit in een grijs gebied en twijfel ik of het in het project thuishoort.”

On hold

Aleid merkt wel degelijk dat collega zzp’ers last hebben van de invoering van de wet. “Het afgelopen jaar zijn in grote bedrijven veel projecten on hold gezet. Grote organisaties waren bang om zzp’ers in te huren. Nu de handhaving van de wet is uitgesteld, merk ik dat projecten wel weer iets vaker doorgaan.”

Niet duidelijker maar ingewikkelder

Aleid: “Toen de wet DBA werd ingevoerd, dacht ik er nog positief over. Als ondernemer zou het voor mij alleen maar goed zijn als die schijnzelfstandigheid zou verdwijnen. Deze wet had voor duidelijkheid moeten zorgen, maar het is alleen maar ingewikkelder geworden. Mensen hebben er echt last van. Je laat duizenden zzp'ers heel lang in onzekerheid door alleen de handhaving uit te stellen. Draai het besluit terug, of pas het zo snel mogelijk aan!”

 

De Wet DBA wordt waarschijnlijk vervangen. Meer weten? In dit artikel leggen we u uit wat het nieuwe kabinet Rutte III wil veranderen om alle onrust bij zelfstandigen en opdrachtgevers rondom vermeende arbeidsrelaties weg te nemen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.