Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp'ers en MVO

Steeds meer zzp’ers zien het belang van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in. Wat kunt u morgen al doen om een bijdrage te leveren aan MVO?

Uit de ZZP Succes Index van GfK en ABN AMRO blijkt dat steeds meer zzp'ers het belang van duurzaam ondernemen inzien. Ook het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) krijgt steeds meer de aandacht. Veel grote bedrijven ondersteunen al jarenlang goede doelen en besparen bijvoorbeeld energie om invulling te geven aan hun MVO-beleid. Ook u als zzp'er kunt betrekkelijk eenvoudig resultaten boeken als het gaat om duurzaamheid en MVO.

Wat is MVO?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) houdt in dat een bedrijf naast het creëren van winst (profit) ook rekening houdt met sociale aspecten (people) en het milieu (planet). Dit zijn de zogenoemde 3 P's van John Elkington, een autoriteit op het gebied van duurzaam ondernemen. Het uitgangspunt van MVO is het streven naar een balans tussen deze 3 P's: people, planet en profit.

Wat levert het op?

Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen heeft uw bedrijf dus minder impact op het milieu, houdt u uw CO2-uitstoot zo laag mogelijk, en gebruikt u bijvoorbeeld geen producten die door kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Daarnaast is MVO ook gewoon goed voor uw business en uw imago. Vooral de overheid kijkt bij aanbestedingen en het gunnen van opdrachten ook naar de manier waarop u onderneemt en de impact daarvan op de wereld. De vraag naar duurzame producten en diensten neemt nog altijd toe. Bovendien kunt u na verloop van tijd bepaalde bedrijfskosten verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het besparen op energiekosten door het gebruik van energiezuinige apparaten.

Wat kost het?

MVO hoeft u niet veel geld te kosten. Duurzaam ondernemen zit ook in kleine dingen. Door u bewust te zijn van uw omgeving, bent u al maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Bijvoorbeeld door afval te scheiden of bij de aanschaf van nieuw gereedschap, een computer of ander bedrijfsmiddel na te gaan of dit recyclebaar is. Maar denk ook aan het ondersteunen van of actief meedoen aan maatschappelijke initiatieven. U kunt ook op sociaal vlak uw steentje bijdragen. Er zijn veel regionale en landelijke initiatieven die uw steun kunnen gebruiken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Oranjefonds.nl.

Subsidies

U kunt ook gebruikmaken van financiering en regelingen vanuit de overheid. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een algemene subsidiewijzer. Hier vindt u subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag, onder andere op het gebied van duurzaamheid en (aspecten van) MVO. De RVO voert deze subsidies en regelingen uit in opdracht van diverse ministeries en de EU. Op het Ondernemersplein vindt u subsidies die door de provincies worden verstrekt.

Tips

Energieverbruik:

 • Maak gebruik van LED-lampen.
 • Maak gebruik van bewegingsmelders en tijdschakelaars.
 • Zet uw computer of andere apparatuur helemaal uit in plaats van op stand-by.
 • Kies een groene energieleverancier.
 • Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel.
Afval:
 • Scheid het afval.
 • Print zo min mogelijk papier.
 • Verstuur uw facturen per e-mail.
 • Vraag u al bij de aankoop af of iets recyclebaar is of duurzaam wordt geproduceerd.
Vervoer:
 • Beperk reiskilometers; bedenk u bij een vergadering of deze niet telefonisch of bijvoorbeeld via Skype kan.
 • Maak gebruik van OV.
 • Auto nodig? Overweeg elektrisch te gaan rijden of kijk naar het energielabel.
 • Maak gebruik van een deelauto.
Maatschappelijk:
 • Doe vrijwilligerswerk. 
 • Ondersteun maatschappelijke initiatieven.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.