Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp’er, werknemer of werkgever

De Arbowet is er voor gezonde en veilige werkomstandigheden. Iedere ondernemer moet hieraan voldoen. Maar als zzp’er bent u niet altijd verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst. Marc Aelberts, managing partner van Richting, legt uit wanneer wel en wanneer niet.

Gezond en veilig werken

“De Arbowet is er om te zorgen dat iedereen in Nederland gezond en veilig werkt. Als werkgever ben je verplicht om toe te zien op naleving van die Arbowet. Daarvoor schakelt hij doorgaans een arbodienst in. In principe is een zelfstandige geen werkgever en hoeft hij zich dus niet aan te sluiten bij een arbodienst.” Maar let op, het kan zo zijn dat u voor de Inspectie SZW niet een zelfstandige bent, maar een werknemer of zelfs werkgever. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt toezicht op de arbeidswetgeving.

Inlener is werkgever

Een situatie waarin de Inspectie SZW u als werkgever ziet, is bijvoorbeeld als u een collega zzp’er inschakelt om u te helpen bij een klus. In dit geval bent u de inlener. U bepaalt de werktijden, ziet toe op het werk, geeft instructies en verstrekt het materieel. Voor de Arbowet bent u dan de werkgever en uw collega een werknemer. In dit geval bent u verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts.

Arbo-verplichtingen bij ziekteverzuim

Als de Inspectie SZW vindt dat u werknemer of werkgever bent, moet u zich bijvoorbeeld ook aan de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) houden. Deze wet bepaalt dat werkgever en werknemer in het geval van ziekte zo snel mogelijk aan de slag moeten met een reïntegratietraject. De werkgever moet daarvoor al in de eerste week de zieke werknemer aanmelden bij een arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts met wie hij een contract heeft afgesloten.

Iedereen valt onder de Arbowet

Als u niet wordt gezien als werknemer of werkgever, hoeft u zich dus niet aan te sluiten bij een arbodienst. Wel moet u zich altijd houden aan de Arbo-voorschriften voor veilig werken. Meer informatie over de richtlijnen vindt u op arboportaal.nl.

Lees meer over zakelijke risico's en preventietips op Risico's in Beeld.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.