Naar de navigatie Naar de inhoud

Over het urencriterium

Na 22 jaar ondernemerschap maakt zzp’er Léontine van Geffen-Lamers (47) zich nooit zorgen of ze genoeg uren maakt voor haar bedrijf. Het urencriterium van 1225 uur haalt ze met gemak. “Ik houd het bij in een papieren agenda. Dat vind ik overzichtelijk.”

Na 15 jaar in het videovak te hebben gewerkt, onder andere als cameravrouw, besloot Léontine haar passie te volgen. Met haar bedrijf Monumenten Fotograaf maakt ze sinds 7 jaar in opdracht foto’s van monumenten. “Na een korte zoektocht ontdekte ik mijn passie, die mijn niche zou worden: monumentenfotografie. Ik fotografeer nu onder meer in opdracht van architecten en (onder)aannemers, monumenten en verbouwprocessen.” In het voorjaar van 2017 bracht Léontine ook nog een boek uit: ‘Powervrouwen in beeld’: “In het boek breng ik 23 vrouwen in beeld, die in mijn ogen krachtig zijn. Van huisvrouw tot hoogleraar. Ik heb ze gefotografeerd op een plek waar zij zich veilig en prettig voelen. Ik geef ze een podium om hun verhaal te vertellen. De gehele opbrengst van het boek gaat naar ‘Free a Girl’, een noodhulporganisatie die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen. Zo doe ik ook iets voor een ander. Dat past bij mij.”

Zelfstandigenaftrek en urencriterium

Op de vraag of ze weet wat de voorwaarden zijn van het urencriterium antwoordt Léontine direct: “Jazeker. Je moet 1225 uur aan je onderneming besteden wil je in aanmerking komen voor aftrekposten voor ondernemers. Zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Dat is interessant, want het kan je aardig wat financieel voordeel opleveren. Een andere voorwaarde is dat je meer tijd moet besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden. Ik vind de zelfstandigenaftrek, maar ook de startersaftrek, een goede compensatie voor de dingen die je niet hebt als zzp’er in vergelijking met iemand in loondienst. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen. Door de aftrekposten vermindert je winst en hoef je minder belasting te betalen. Dit geld kun je investeren in meer op de toekomst gerichte dingen.”

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Papieren agenda

De 1225 uur is voor Léontine nooit enig probleem geweest. Ze maakt zich er geen zorgen over. “Het is intussen zo normaal, dat ik er niet meer over na hoef te denken. Het zijn natuurlijk je declarabele uren, maar dat niet alleen. Alle uren die jij bezig bent met je bedrijf tellen mee. Ik heb nog nooit mijn uren aannemelijk hoeven maken bij de Belastingdienst. Kennelijk twijfelen ze er niet over, gezien de facturen die ik verstuur naar opdrachtgevers.” Léontine gebruikt geen urenregistratiesysteem of app voor het bijhouden van haar uren: “Ik gebruik nog steeds een papieren agenda. Dat vind ik prettig, zo heb ik makkelijk overzicht en bovendien schrijf ik er vaak dingen bij.”

Vak en ondernemerschap

Léontine vindt dat zzp’ers zich niet alleen in hun vakgebied moeten ontwikkelen, maar ook op het vlak van ondernemerschap. Die uurtjes tellen ook mee voor het urencriterium. “Je moet goed zijn in je vak, maar ook in ondernemerschap. Je zult de ontwikkelingen bij moeten houden, denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving, maar ook op het gebied van social media. Daar mag je best de tijd voor nemen. Dat is niet alleen goed voor je bedrijf, maar het maakt je als mens ook rijker.”

Tip: Wees niet te bescheiden

“Alle tijd die jij aan je bedrijf besteedt, tellen mee voor het urencriterium. Dat kan dus ook een netwerkgesprek zijn. Ik heb bijvoorbeeld voor mijn werk ook inspiratie nodig. Ik bezoek daarvoor musea, waardoor ik nog beter word in mijn vak. Ook die uren reken ik mee! Het is zonde om dat niet mee te nemen. Wees vooral niet te bescheiden!”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.