Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp-misverstanden ontkracht

Een goed inkomen is belangrijk, ook als zzp'er. Dus hanteert u een serieus uurtarief en laat u iedereen weten wie u bent en wat u doet. Eens? Remco de Hiep, eigenaar van internetbureau RETO, denkt er net even anders over. Hij noemt 4 misverstanden waar veel zzp'ers bewust of onbewust aan vasthouden.

Misverstand 1: Afwijken van uw uurtarief is niet verstandig

Remco: "Zeker als beginnende zzp'er heb je waarschijnlijk een aantal uur per week 'over'. Mijn advies is om die uren nuttig te besteden. Kijk in uw omgeving of er goede doelen of stichtingen zijn die hulp kunnen gebruiken en bied uw diensten aan. Zo'n organisatie kan en wil uw standaard uurtarief waarschijnlijk niet betalen, maar dat geeft niet. Op deze manier komt u met veel mensen in contact en heeft u de kans om te laten zien wat u kunt. Wie weet levert dat uiteindelijk wél een goedbetaalde opdracht op. En ook als dat niet zo is, doet u op deze manier ervaring op. En staat er straks een mooie extra klus in uw portfolio."

Misverstand 2: Iedereen moet weten wat u doet, kunt en wilt

Remco: "Natuurlijk is het belangrijk dat de juiste personen u weten te vinden. Maar té enthousiast gedrag tijdens netwerkbijeenkomsten werkt averechts. Dan zien anderen u als de zzp'er die alleen maar bezig is met het binnenhalen van nieuwe klussen. Probeer dus niet altijd bezig te zijn met mogelijke opdrachten, maar probeer vooral mee te denken met degene met wie u in gesprek bent. Hoe kunt u hem of haar helpen? Dat levert op de lange termijn het meeste op." Bekijk deze 7 netwerktips voor meer inspiratie.

Misverstand 3: U moet het hebben van uw persoonlijke aanpak

Remco: "Niks ten nadele van zzp'ers; ook Philips is ooit zo begonnen. Toch willen bedrijven, zeker als ze wat groter zijn, vaak liever samenwerken met een ander bedrijf dan met een zzp'er. In sommige gevallen kunt u zich dus beter als bedrijf presenteren. Praat dan dus niet in de ik-vorm, maar gebruik uw bedrijfsnaam. Bijkomend voordeel is dat u dan altijd andere zzp'ers kunt inhuren, als dat nodig is. Of u kunt samenwerken met andere bedrijven, als het gaat om een grotere klus. Geen probleem, want uw opdrachtgever doet zaken met uw bedrijf en niet met u persoonlijk."

Misverstand 4: Een uurtarief is lekker duidelijk

Remco: "Het lijkt heel helder: uw klant betaalt voor het werk dat u doet, niets meer en niets minder. Maar schijn bedriegt, want het is voor de klant vaak lastig in te schatten hoeveel uur u kwijt zult zijn. Een vooraf bepaalde, vaste prijs biedt hem dus meer zekerheid. Ook al is het meer werk dan u verwacht, breng nooit meerwerk in rekening. Integendeel: probeer meer te doen dan u vooraf heeft beloofd. Dat blijft altijd hangen." 

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van een redelijk tarief? Stel uzelf deze 7 vragen om uw tarief vast te stellen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.