Naar de navigatie Naar de inhoud

Het rendement van de zomervakantie

Voor zzp'ers is op vakantie gaan geen vanzelfsprekendheid. Het werk gaat immers vóór en dat is voor het thuisfront niet altijd makkelijk. Toch is het niet verstandig om altijd maar door te jakkeren, weet Angelo Gheza. Hij heeft in zijn eentje een goedlopend kook- en cateringbedrijf. "Ook ik heb moeten leren dat vakantie een noodzakelijke pauze is. Wat blijkt: het is een investering in jezelf."

Maar 1 paar handen

In de provincie Utrecht kennen ze hem als 'de kok met vleugels'. Angelo Gheza (47) kookt op locatie bij bedrijven en thuis bij particulieren. Ook is hij cateraar en verzorgt hij als 'culinair entertainer' kookdemonstraties en workshops. "Als ze mij inhuren, maken klanten kennis met de smaken en geuren van de pure Italiaanse keuken. Tot een jaar of 3 geleden had ik alleen een cateringbedrijf. Sinds ik mij als freelance kok laat inhuren, heb ik het steeds drukker gekregen. In principe neem ik alles aan, maar ik heb ook geleerd mijzelf niet voorbij te lopen. Ik ben mijn bedrijf en heb maar één paar handen."

Accepteer minder omzet

Deze zomer gaat Angelo 2 weken naar zijn ouders in Italië, samen met zijn vriendin en vijftienjarige dochter. En hij kijkt ernaar uit. "Natuurlijk zie ik mijn ouders graag, maar tot enkele jaren geleden stond ik niet te springen om op vakantie te gaan. Ik moest van mijn gezin, althans zo voelde dat. In de zomer werd ik altijd heel onrustig. Ik denk dat heel veel zzp'ers dat gevoel herkennen. Maar ik begreep ook de behoeften van mijn vriendin en dochter. Ik moest alleen mezelf nog overtuigen. Dat heeft even geduurd, maar uiteindelijk won de ratio het toch van mijn gevoel. Ik weet nog dat ik dacht: wat ben ik nou aan het doen? Ja, ik zal wat omzet mislopen, maar het zijn maar 2 weken. Vakantie is ook een investering. Een investering in mijzelf. En die betaalt zichzelf terug. Als je jezelf toestaat een pauze in te lassen, heb je namelijk de rust om inspiratie op te doen. Inspiratie heb je nodig om je klanten te blijven verrassen. En zeg nou zelf: als je het van je angsten verliest, verlies je toch jezelf?"

Bereikbaar zijn mag

Voordat Angelo op vakantie gaat, zorgt hij ervoor dat er genoeg opdrachten uitstaan. Hij neemt gewoon opdrachten aan en plant deze in voor de periode ná de vakantie, in goed overleg met de opdrachtgever. Komt hij terug, dan is zijn agenda alweer gevuld en hoeft hij niet te wachten op werk. Zo is zijn omzetverlies minimaal. Dat hij zich manifesteert als freelance kok was ook een strategische keuze: meer omzet en risicospreiding. "Als cateraar had ik al een goede naam opgebouwd, maar om alleen daarop te vertrouwen leek mij te riskant. Per saldo ben ik nu beter uit." Angelo is niet bang dat hij tijdens zijn vakantie veel met zijn werk bezig zal zijn. "Natuurlijk blijft mijn telefoon aan, dat is nodig voor de contacten. Uitgebreid koken doe ik niet op vakantie. Dat is de magie van eten: je hoeft er niet beroepsmatig mee bezig te zijn." Angelo voelt zich niet geroepen om andere ondernemers te adviseren. "Ik kan alleen zeggen hoe ik het heb gedaan. Door de vakantie onderdeel te maken van mijn leven als ondernemer. En wat ik mijn klanten altijd voorhoud: til niet te zwaar aan het leven." 

Toch rekening houden met uw omzet? Lees deze tips voor een omzetvriendelijke vakantie

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.