Naar de navigatie Naar de inhoud

Werken tot aan de bevalling?

Voor zzp'ers die een kind verwachten, gelden wettelijke rechten op een inkomen. U hoeft dus niet volledig zonder inkomen te zitten tijdens het zwangerschapsverlof. Zorg wel dat u voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Een kind is een verrijking van je leven, maar aan de andere kant ook een handenbinder. Dat is even wennen voor hardwerkende zzp'ers. Het is belangrijk om een pauze in te lassen voor de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Maar u hoeft niet op een houtje te bijten. Als zelfstandig ondernemer heeft u recht op een uitkering uit de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Deze uitkering duurt ten minste 16 weken tijdens en na uw zwangerschap. U bepaalt zelf wanneer de uitkeringsperiode ingaat: 6 of 4 weken voor de verwachte bevallingsdatum. Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken uitkering. U moet de ZEZ uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van uw zwangerschapsverlof aanvragen. U stuurt dan ook een zwangerschapsverklaring mee. Hierin verklaart uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts dat u zwanger bent en wanneer u bent uitgerekend.

Werken tot aan de bevalling

Om gebruik te kunnen maken van de ZEZ moet u 'zelfstandig beroepsbeoefenaar' zijn. U bent dan een zelfstandig ondernemer, met of zonder personeel. As u een bedrijf met iemand anders runt, valt u ook onder de ZEZ. Zelfs een particuliere huishoudelijke hulp met een arbeidsovereenkomst valt onder de omschrijving. De hoogte van uw uitkering wordt gebaseerd op uw inkomsten van het vorige kalenderjaar. Hebt u in dat jaar minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteed, dan krijgt u de maximale uitkering. Deze is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon. Hier vindt u een actueel overzicht

U hebt ook recht op 8 procent vakantiegeld. Dat bouwt u tijdens uw zwangerschapsverlof op bij het UWV. Het UWV verrekent het vakantiegeld in de zwangerschapsuitkering. Houd er wel rekening mee dat u minder vakantiegeld opbouwt omdat u een lager inkomen hebt gedurende het verlof. Is dat inkomen bij elkaar niet voldoende om in uw levensonderhoud te voorzien? Dan is het raadzaam om tijdig een financiële buffer aan te leggen. U kunt de ZEZ-uitkering eventueel ook aanvullen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. U bepaalt zelf of dat nodig is.

Tip: lees ook over de kinderopvangtoeslag voor zzp'ers.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.