Naar de navigatie Naar de inhoud

Wetswijzigingen in 2017

Van verplichte e-facturen tot autobelasting en van pensioen in eigen beheer tot extra geld voor innovatie. Alle relevante veranderingen in wet- en regelgeving voor u op een rij.

Allereerst een wet waar u voorlopig geen rekening mee hoeft te houden: de wet DBA. De modelovereenkomst is voorlopig van de baan en de handhaving op de wet DBA is uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2018. Deze veelbesproken wet staat dus even in de ijskast. Hieronder leest u een lijst met veranderingen in wet- en regelgeving die al wél zijn ingevoerd of op de agenda staan in 2017.

Auto’s: bijtelling en milieuzone

De hervormingen voor de bijtelling voor leaseauto’s zijn in volle gang. In 2017 zijn de percentages voor de bijtelling opnieuw aangepast. Stoot uw auto CO₂ uit, dan geldt nu een bijtellingstarief van 4, 17 of 22%. Alleen voor volledig elektrische auto's geldt de bijtelling 4%. Voor een nieuwe auto met een CO₂-uitstoot van 51 gr/km of meer geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. Heeft u een bestelauto op diesel? Let dan op: er komen wijzigen aan omtrent milieuzones. Kijk op milieuzones.nl of op de site van de gemeente waar u veel rijdt.

E-factuur aan Rijksoverheid

Bij nieuwe opdrachten bent u vanaf 1 januari 2017 al verplicht om als leverancier aan de Rijksoverheid uw factuur elektronisch in te dienen. Onder de Rijksoverheid vallen alle Ministeries en hun ruim 200 uitvoeringsorganisaties in het land. De e-facturatie moet leiden tot het sneller en foutloos betalen van facturen.

Geen pensioenopbouw in eigen beheer meer

Heeft u voor uw oude dag in uw bv pensioen in eigen beheer opgebouwd? Vanaf 1 juli 2017 is dat niet meer mogelijk. Per 1 april 2017 heeft u 3 maanden de tijd om uw al opgebouwde pensioen premievrij te maken. Wilt u na 1 juli 2017 nog pensioen opbouwen, dan moet u dit bij een verzekeringsmaatschappij doen.

Jaarrekening verplicht digitaal aanleveren

Bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het is nu verplicht om dit digitaal te doen. Op papier aanleveren kan niet meer. Digitaal deponeren gebeurt via Standard Business Reporting (SBR). Hiermee legt u de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vast.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

De wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is in 2016 ingegaan. Volgens deze wet moet elke zorgaanbieder aan nieuwe (kwaliteits)regels voldoen. Zo moet u een klachtenregeling hebben en zich aansluiten bij een erkende Geschilleninstantie. De wet geldt voor zowel zorginstellingen als voor zzp’ers zoals huisartsen, fysiotherapeuten en aanbieders van alternatieve geneeswijzen. Op 1 januari 2017 zijn de laatste onderdelen van de wet van kracht gegaan.

De Zorgverzekeringswet

De zorgverzekering is verplicht. U betaalt daarvoor een premie aan een zorgverzekeraar naar keuze. Per 1 januari 2017 is het basispakket aangepast en uitgebreid. Het verplichte eigen risico blijft € 385,-. Van de fiscus ontvangt u ieder jaar een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw). Deze bijdrage Zvw daalt voor ondernemers van 5,50% naar 5,40% over maximaal € 53.697,- inkomen. Over het bedrag daarboven hoeft u geen bijdrage te betalen.

Innovatieve starters

Hebt u een BV en bent u directeur-grootaandeelhouder van een innovatief bedrijf? Dan mag u onder bepaalde voorwaarden vanaf 1 januari 2017 uw eigen salaris de eerste 3 jaar op het minimumloon stellen. Zo blijft er meer winst over om te groeien. U moet dan wel binnen de WBSO-regeling als starter worden aangemerkt. De WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) is een regeling bestemd voor Nederlandse bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren.

Aftrekpercentage gemengde kosten

Als ondernemer met eenmanszaak of vof kunt u ervoor kiezen om een percentage van 'gemengde kosten' in aftrek te brengen. Gemengde kosten zijn kosten waar zowel een zakelijk als een privé-element in zit. Denk aan voedsel, kleding of studie. Dit aftrekbare percentage stijgt in 2017 van 73,5% naar 80%.

Starterskrediet iets omhoog

Als startende zelfstandige kunt u een op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) een bedrijfskapitaal aanvragen in de vorm van een rentedragende lening. Dit doet u bij de sociale dienst in uw eigen gemeente. Met dit kapitaal kunt u uw bedrijf opstarten. Het maximale starterskrediet gaat in 2017 omhoog van € 35.549,- naar € 35.677,-. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.