Naar de navigatie Naar de inhoud

Werken op afstand

Na de start van zijn bedrijf in 2015 haalde Seph Fontane Pennock (27) al snel het maximale uit de flexibiliteit die hoort bij het zelfstandig ondernemerschap. Hij werkte onder meer vanuit Bali. Tegenwoordig kiest hij bewust voor meer evenwicht tussen werken op kantoor en op afstand. Uit ervaring weet hij dat zo’n 2 maanden achtereen werken op afstand ideaal is.

Als zzp’er werkte Seph ruim een jaar vanuit het buitenland. Hij is online ondernemer en eigenaar van Positive Psychology Program. Vlak na zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel pakte Seph het vliegtuig en runde hij zijn bedrijf een tijdje vanuit Bali en Mexico. Via Skype stond hij klanten te woord.

Gezin hoeft geen bezwaar te zijn

Het was een ervaring die hij iedereen kan aanbevelen. “Vaak worden partner en kinderen als bezwaar genoemd”, vertelt Seph. “Maar draai het eens om: hoe waardevol is het om je kinderen een periode een andere cultuur te laten ervaren? Ik ben in het buitenland genoeg reizende ondernemers met gezin tegengekomen. Probeer het eens voor een paar weken. Dan kan je altijd nog concluderen dat het niets voor jou is.”

Twee maanden ideaal

Na een tijd besloot hij om terug te komen naar Nederland. “Surfen in de oceaan is mooi. Maar surfen met vrienden is nog mooier. Ik miste mijn broers, vrienden en familie.” Door die ervaring kan hij nu zeggen dat een periode van 2 maanden ideaal is. “Een maand is te kort. Dan ben je net gewend en moet je alweer vertrekken. Na 2 maanden zijn de nieuwe prikkels wel weer uitgewerkt en moet je voorkomen dat dáár dan niet weer een nieuwe sleur ontstaat.”

Zomervakantie verlengen

Een termijn van een paar maanden kunnen ondernemers inbouwen door bijvoorbeeld hun zomervakantie te verlengen: geen 4 weken weg, maar 8 of zelfs 12. De oorspronkelijke 4 weken kunt u vrijhouden voor ‘echte’ vakantie. Stel in elk geval duidelijke regels, adviseert Seph. “Neem het besluit om bijvoorbeeld elke week 4 dagen te werken en 3 dagen te genieten. En houd je daaraan.” Voor degenen die voor langere tijd weg willen, heeft Seph nog een tip: “Meetings via Skype zijn prima, maar zorg er wel voor dat je klanten voor vertrek minstens één keer in het echt hebt gesproken.”

Zo min mogelijk afleiding

Bij werken op afstand verkleinen social media de afstand tot het thuisfront. Tegelijk leiden ze daarom ook juist meer af. “Of je nu thuiswerkt of aan de andere kant van de wereld: richt je omgeving in op een manier die gewenst gedrag makkelijker maakt”, zegt Seph. Hij schreef het boek ‘De Lean Website’ (2016), met tips over hoe je gefocust kunt werken. Zelf gooide hij alle tijdrovende apps van zijn telefoon. “Facebook en Google hebben de slimste programmeurs en gedragswetenschappers ter wereld. Zij zijn slimmer dan jij en je legt het af met je kostbaarste resource: tijd. Wees je daarvan bewust en ga er verstandig mee om.”

Werken tussen andere ondernemers

Inmiddels bedient Seph zijn internationale klantenkring vanuit een kantoor in Den Haag, samen met 12 collega’s. Dat bevalt hem prima, al sluit hij toekomstige reizen niet uit. “Mijn nummer één tip voor werken op afstand is: vind een goede co-worklocatie. Werken tussen andere ondernemers houdt je scherp. En als je ver van huis bent, is de aanspraak een prettige bijkomstigheid.” En vanaf welke plek je ook onderneemt: omring jezelf met ambitieuze en succesvolle ondernemers, benadrukt Seph. “Laat je inspireren.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.