Naar de navigatie Naar de inhoud

Waar verdient de zzp'er het meest?

Location is key. Dat geldt niet alleen voor de huizenmarkt, maar ook voor zzp'ers. Want het inkomen van zzp'ers verschilt flink per regio. Heeft het zin om regelmatig in de auto of trein te stappen voor een klus? Of kunt u zich het beste richten op uw eigen regio? 2 ondernemers, 2 meningen.

Werken in de regio: spring in het gat in de markt

Sjoerd Jansen startte in 2015 met twee vrienden Code Blauw, een contentmarketingbureau in Barneveld. Ze richten zich op dit moment met name op het Barneveldse bedrijfsleven.

"Onze keuze heeft vooral te maken met de vraag die wij signaleerden hier. Barneveld is geen Amsterdam of Utrecht, maar er zijn relatief veel bedrijven. En er zijn wel een paar tekstschrijvers, reclamebureaus en online marketeers, maar er is niemand die doet wat wij doen: contentmarketing. Via ons netwerk – de voetbalclub, school, enzovoorts – kennen we al heel veel mensen. En die mensen weten ons heel goed te vinden. Ook zzp'ers en bureaus in dezelfde branche maken dankbaar gebruik van onze diensten. Verder zijn we gevestigd op een bedrijventerrein in Barneveld, dus we werken letterlijk tussen onze klanten. Ik kan het iedereen aanraden."

Werken buiten de regio: grote steden = beter betaald werk

Gideon Rietschoten uit Soest werkt als art director/vormgever. Zijn opdrachtgevers vindt hij vooral in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

"Het is niet dat ik niet voor lokale opdrachtgevers wíl werken. Maar ik werk veel voor (reclame)bureaus en grotere bedrijven en daarvan vind je er nu eenmaal meer in de grote steden in de Randstad. Ook zijn de budgetten daar vaak groter, én ze zijn wat meer gewend om per klus een freelancer 'in te vliegen'. Nieuw werk krijg ik vooral via bestaande opdrachtgevers en zo breidt mijn netwerk in de grote steden zich uit. Het voordeel van mijn woonplaats is dat vooral Utrecht en Amsterdam vlakbij zijn. Maar iets meer reistijd is ook geen probleem, want het grootste deel van de week werk ik vanuit huis. Hoe de verdeling thuis/bij de klant precies is, bepaal ik in overleg met de klant. Vaak is het handig om minimaal 1 keer per week aanwezig te zijn om bij te praten."

10 locatieweetjes

Waar verdient de zzp'er het meest? En het minst? 10 keer leuk om te weten, met dank aan het CBS.

  1. Het hoogste inkomen heeft de zzp'er in de gemeente Edam-Volendam.

  2. Van de 4 grote steden is Utrecht de gemeente met het hoogste ZZP-ondernemersinkomen: € 23.000,-.

  3. Daarna volgen Den Haag, Rotterdam en Amsterdam (alle 3 rond de € 20.000,-).

  4. Amsterdam heeft de meeste zzp'ers: 56.000. Dat is 15% van de werkende bevolking in deze stad.

  5. Den Haag heeft 25.000 zzp'ers (12%), Rotterdam 24.000 (10%) en in Utrecht zijn 16.000 zzp'ers (11%) werkzaam.

  6. Het gemiddelde inkomen van alle zzp'ers in Nederland was in 2013 € 22.900,-.

  7. In de gemeente Onderbanken (Limburg) is het ondernemersinkomen het laagst: € 15.000,-.

  8. De meeste zzp'ers zijn werkzaam in de zakelijke dienstverlening (158.000). Dat is 2% van het totale aantal.

  9. In Edam-Volendam werken 800 van de 1800 zzp'ers in de bouwnijverheid; van metselaar en timmerman tot uitvoerder, bouwkundig tekenaar en architect.

  10. Behalve in de 4 grote steden zijn er naar verhouding veel zzp'ers werkzaam in de gemeenten Zuidwest-Friesland (14%), Hilversum (14%), Ede (12%), Haarlem (12%), Westland (12%) en ’s-Hertogenbosch (11%).

Maak een goede start met een zakelijke rekening en profiteer van de korting voor starters.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.