Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat als uw inkomen wegvalt?

Steeds meer Nederlanders starten voor zichzelf. Begin 2016 waren er al 1 miljoen zzp'ers. De vrijheid van het eigen baas zijn lonkt, maar er zijn ook risico's. Want wat gebeurt er als u door ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt raakt? Slimme zzp'ers zijn daarop voorbereid. Bouwvakker Tom Schilder (35) en tekstschrijver Carolien Dircken (33) hebben zich allebei verzekerd tegen inkomensverlies. Welke afwegingen maken ze daarbij?

Het zekere voor het onzekere

Eén op de 5 zzp'ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In de bouw ligt dit percentage hoger. Van de zzp'ers in de bouw heeft 39% een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat is nog steeds weinig. Het verbaast Tom Schilder niets. "Voor veel collega's in de bouw is het een ver-van-mijn-bedshow. Maar in de bouw loop je een relatief groot risico. Dat is toch anders dan wanneer je achter de kassa staat." Een uitgebreide AOV is voor Tom dan ook geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid. "Als je bovenop een steiger staat, kun je zo opgaan in je werk dat je maar een verkeerde stap hoeft te zetten en je ligt beneden. Dan zit ik met de ellende, en mijn gezin ook. Maar ik zou ook een AOV hebben afgesloten als ik géén vrouw en kind had. Ik houd gewoon niet van die onzekerheid."

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Risico's van de bouwplaats en het bureau

Vrouwen zijn de snelst groeiende groep zzp'ers. Er zijn er nu al ruim een half miljoen. Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van 5 jaar geleden. Eén van hen is Carolien Dircken (33), zelfstandig tekstschrijver en eindredacteur. In tegenstelling tot Tom Schilder heeft zij, net als 75% van de zzp'ers in de zakelijke dienstverlening, géén AOV. "Ik heb jaren doorgewerkt zonder iets te regelen voor mijn inkomenszekerheid. Natuurlijk heb ik mij weleens verdiept in een verzekering. Ik zocht naar een relatief goedkope AOV die snel uitkeert op het moment dat je het nodig hebt. De premies vond ik hoog. Verder had ik het idee dat ik minder fysieke risico's loop dan een schilder of metselaar. Ik dacht: op de bouw krijg je eerder een gebroken arm. En zelfs al mócht mij dat overkomen, dan kan ik misschien niet meer typen maar dat is maar tijdelijk. Kop in het zand, natuurlijk."

Regel een verzekering die bij u past

De onzekerheid bleef aan Carolien knagen. Totdat een vriend haar wees op het Broodfonds. Een Broodfonds is een alternatief voor een AOV voor een kring van zzp'ers die samen voor elkaars uitkering garant staan. Uit de pot worden deelnemers betaald op het moment dat zij arbeidsongeschikt raken. "Dat sprak mij aan", aldus Carolien. "Maandelijks stort ik € 67,-. Bij ziekte of een ongeluk krijg ik € 1.500,- netto per maand gedurende 2 jaar. Alle eenpitters in het Broodfonds hebben hetzelfde gevoel als ik. Ze willen vrij zijn, maar kunnen niet zonder een vangnet. Zodat zij hun hypotheek kunnen blijven betalen." 

Voor Tom Schilder was de keuze voor een AOV een uitgemaakte zaak. "Toen ik nog in het schildersbedrijf van mijn vader werkte, was ik automatisch verzekerd. Begin je voor jezelf, dan valt dat weg en moet je zelf iets regelen. Ik zou het iedereen willen aanraden – het is een investering in je eigen toekomst."

Begin er vroeg mee

Tom heeft de premie van zijn AOV verlaagd door een eigen risico van één maand. Zijn verzekering is zo opgebouwd, dat hij de eerste jaren minder betaalt en daarna weer iets meer. "Het heeft een praktisch voordeel als je je op jonge leeftijd verzekert. Door nu al af te dragen heb je over 2 jaar een aardig potje opgebouwd", aldus Tom. "Sommige collega's zeggen: ik zet maandelijks wat geld opzij, dan heb ik een financiële buffer. Maar is dat genoeg? Ik denk dat het grootste deel van je maandelijkse verdiensten gewoon op gaat. Dan blijft er dus weinig over voor het geval je het écht nodig hebt. Een verzekering biedt de zekerheid van een inkomen, vanaf het begin.” Carolien: "Mijn advies aan andere zzp'ers? Als je twijfelt, ga dan eens naar een informatiebijeenkomst van zo'n Broodfonds. Dan weet je pas of het wat voor je is."

Lees ook deze tips voor het beperken van de premiekosten.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.