Naar de navigatie Naar de inhoud

Verzekerd en aansprakelijk

Ondernemers die veel risico's lopen, kunnen zich verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (avb). Maar wist u dat u daarmee maar beperkt verzekerd bent tegen brandschade, die u (of uw werknemer) heeft veroorzaakt? Bert Draaijer, schadebehandelaar bij ABN AMRO Schadeverzekering, adviseert om in de algemene voorwaarden uw aansprakelijkheid te beperken.

Limiet geschrapt

Begin 2014 heeft de overheid de Bedrijfsregeling Brandregres gewijzigd. Tot dan zorgde deze regeling dat ondernemers maximaal tot € 500.000 aansprakelijk konden worden gesteld voor brandschade. Met de wijziging is die limiet geschrapt en kunt u dus onbeperkt aansprakelijk worden gesteld. Uw verzekering keert uit tot een bepaald bedrag. Als u voor enkele miljoenen aansprakelijk wordt gesteld, bent u daar dus slechts gedeeltelijk voor verzekerd en betekent dat zeer waarschijnlijk einde onderneming.

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

Beperk uw aansprakelijkheid

"Veel ondernemers weten niet dat ze de hoogte van het bedrag waar ze aansprakelijk voor kunnen worden gesteld, zelf kunnen beperken in hun algemene voorwaarden," vertelt Bert Draaijer. "Ik adviseer daarom om in uw algemene voorwaarden een beperkte aansprakelijkheid op te nemen. U kunt bijvoorbeeld stellen dat uw aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag waar u voor verzekerd bent via uw avb. Doet u dat niet? Dan kunt u als ondernemer persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor het verschil tussen het bedrag waar u voor verzekerd bent en de feitelijke schade. Die kan, zeker bij een grote brand, al snel oplopen tot miljoenen euro's."

Lasklusje wordt miljoenenschade

Bert vertelt over een ondernemer die een van zijn medewerkers laswerkzaamheden liet uitvoeren bij een klant (een grote fabrikant). "De lasklus vond plaats bij de ingang van de nieuwe fabriekshal. Het klusje was snel geklaard, maar tijdens de lunch werd ineens groot alarm geslagen: brand! Aan het eind van de middag was de hal volledig afgebrand. De ondernemer ontving al na een paar dagen een schriftelijk verzoek van de opstalverzekeraar die de schade op hem wilde verhalen: of hij even € 4.500.000,- wilde ophoesten."

Slapeloze nachten

In dit geval had de ondernemer in kwestie gelukkig wel een avb, maar die dekte schades tot maximaal € 1.250.000,-. Als hij aansprakelijk bleek te zijn, zou hij voor de overige € 3.250.000,- zelf moeten opdraaien. De ondernemer ligt een aantal nachten wakker. De expert die is ingeschakeld door de verzekeraar kan de ondernemer gelukkig vrij snel geruststellen: in de algemene voorwaarden van de ondernemer staat dat hij tot de verzekerde som op zijn polis aansprakelijk kan worden gesteld. Hij kan weer slapen en verdergaan met ondernemen. Bert: "De moraal van het verhaal: het is niet alleen verstandig een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar zorg ook voor goede algemene voorwaarden." 

Naast de aansprakelijkheidsverzekering, is het handig om meer verzekeringen af te sluiten als zzp'er. Maar wat verzekert u wel en wat niet?

Lees meer over zakelijke risico’s en preventietips op 
Risico's in Beeld.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.