Naar de navigatie Naar de inhoud

Van zzp'er naar werkgever

Nu heeft ze 4 mensen op de loonlijst, maar Esther Schulte van Ocean Finance begon als zzp'er. "Het was al vanaf het begin duidelijk dat ik personeel wilde aan gaan nemen."

Esther Schulte startte in 2006 haar bedrijf Ocean Finance in Rotterdam. Ze verzorgt de financiën voor eenmanszaken, mkb'ers, stichtingen en verenigingen. "We doen de administratie, zorgen voor belastingzaken en geven advies over diverse financiële zaken." In 2006 werkte ze nog alleen, maar al vrij snel vond ze een freelancer. "Dat was een strategische beslissing. In mijn werk is continuïteit heel belangrijk. Door samen te werken, kon ik dat mijn klanten bieden. Hierdoor was ik altijd bereikbaar." 

Aannemen of freelance?

Als u op freelancebasis iemand inhuurt, is er altijd een bepaalde mate van onzekerheid. Schulte beaamt dit: "Dit geldt voor beide partijen. Zowel de freelancer als ik hadden op een gegeven moment de behoefte om het goed en anders regelen. We hebben overlegd en kwamen tot de conclusie dat ik haar in dienst zou nemen. Dit komt de kwaliteit ten goede, je kan meer overleggen met elkaar. En de continuïteit is nu echt gewaarborgd."

Grote stap

Inmiddels is het bedrijf van Schulte uitgebreid naar 4 man personeel. "Iemand aannemen is iedere keer weer een grote stap. Ik zie dat ook bij mijn klanten. Het is niet zozeer het regelwerk, zoals een contract opstellen, de salarisadministratie, een werkplek regelen en werknemersverzekeringen afsluiten. Het is echt de beslissing zelf. Laat u daarom altijd adviseren door een goede boekhouder voordat u het besluit neemt."

Kosten

Wat kost die uitbreiding eigenlijk? Schulte: "Het is natuurlijk wel afhankelijk van wat voor soort bedrijf u heeft. Misschien heeft uw medewerker geen werkplek nodig. Bij een klein bedrijf adviseer ik altijd om niet meteen het hoogste salaris te bieden. Zet niet te hoog in en laat u niet verleiden door een argument als 'op freelancebasis verdien ik meer.' Er is nu eenmaal een groot verschil in verantwoordelijkheden en zekerheden. Bovendien betaalt u een vaste medewerker ook voor de 'lege uren'. U heeft bijvoorbeeld niet altijd klanten in uw winkel. Gemiddeld kost een nieuwe medewerker mij € 200,- per maand aan kantoor, verzekeringen, licenties en andere zaken. Daar komt de loonsom uiteraard nog bij."

Tijd

Naast geld, kost het u tijd. "Medewerkers nemen nu eenmaal tijd in beslag. U zult elke dag tijd vrij moeten maken om elkaar te spreken. Daar moet u wel van houden; personeel managen is iets anders dan uw normale werk. Het ligt wel aan de werkervaring van degene die u aanneemt. Iemand die het vak nog moet leren, kost meer tijd. Maar ik vind dat juist interessant om te doen. Bovendien nemen deze werknemers vaak veel andere kennis of vaardigheden mee."

Risico's

Bij het aannemen van personeel, komen ook risico's kijken. "Neemt u een medewerker aan die later niet blijkt te functioneren of waarmee u niet door 1 deur kunt? U loopt dan een financieel risico. Zie dit op tijd in. Ik heb dat moeten leren, heb mij wel eens vergist. Zeker als u zo'n klein bedrijf bent, kunt u niet veel hebben. U bent kwetsbaar. Maar ik vind dat ook ondernemen. Het hoort erbij. Sommige dingen kun je niet voorkomen, net als in het gewone leven."

Tip

"Het allerbelangrijkste is dat u het leuk vindt om iemand tegen te komen op kantoor. Als u van mensen om u heen houdt, neem dan vooral personeel aan. En vraag uzelf af wat uw ambitie is. Wilt u groeien? Dan helpt het om mensen aan te nemen." 

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.