Naar de navigatie Naar de inhoud

Van VAR naar DBA

De VAR (verklaring arbeidsrelatie) is verleden tijd. Vanaf 1 mei 2016 geldt de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Wat betekent dat voor u? En vooral: wat moet u nu regelen?

Kranten en bladen schrijven veel over de komst van de DBA. Werkgevers én zzp'ers maken zich zorgen: levert het extra administratief gedoe op? Wordt het straks lastiger om opdrachten binnen te halen? Veel vragen, maar zo ingewikkeld is het eigenlijk niet. Een stappenplan:

1. Kies een overeenkomst

Op de website van de Belastingdienst staat een aantal modelovereenkomsten die u kunt gebruiken. Hierin staat dat het gaat om een werkovereenkomst tussen een opdrachtgever en een zzp'er, en niet tussen een opdrachtgever en een medewerker in loondienst. Ook bevat de overeenkomst regels waar u als opdrachtgever en als zzp'er aan moet voldoen. Er zijn algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten per branche. U kiest de overeenkomst die het beste aansluit bij uw situatie.

2. Pas de overeenkomst aan (als u dat nodig vindt)

Bij het beoordelen van de overeenkomsten heeft de Belastingdienst alleen gekeken naar het deel wat voor hen van belang is: de fiscale bepalingen. Deze bepalingen zijn geel gemarkeerd en mag u niet aanpassen. De niet-gemarkeerde artikelen kunt u aanvullen en aanpassen aan uw eigen situatie. Deze aanpassingen hoeft u niet voor te leggen aan de Belastingdienst.

3. Meld uw opdrachtgevers dat u via deze overeenkomst werkt

U hoeft de overeenkomst niet te ondertekenen. Het is voldoende om de modelovereenkomst als bijlage mee te sturen in de mail waarin u afspraken maakt met uw opdrachtgever. Of u verwijst naar het nummer van de modelovereenkomst.

Overgangsperiode

Als u deze stappen zet, loopt u niet het risico dat de Belastingdienst u toch als loondienstmedewerker ziet. Lukt het niet om dit direct te regelen? Geen probleem: er geldt een overgangsperiode. Tot 1 juli 2018 heeft u de tijd om te bepalen of het nodig is om met een modelovereenkomst te werken en een keuze te maken uit de beschikbare modelovereenkomst. Maar dit jaar geldt er wel een inspanningsverplichting. De Belastingdienst zegt: "Opdrachtgever en -nemer moeten actief bezig zijn om de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat de zzp'er niet in loondienst werkt." Dat betekent bijvoorbeeld dat u moet aantonen dat u het met uw opdrachtgever over een modelovereenkomst heeft.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.