Naar de navigatie Naar de inhoud

Van omzet naar jaarinkomen

U heeft uw baan in loondienst opgezegd en bent begonnen als zelfstandig ondernemer. Van de ene op de andere maand wordt er niet langer een vast bedrag aan loon op uw bankrekening gestort. U bent zelf verantwoordelijk voor uw inkomen. Maar hoeveel moet u eigenlijk verdienen als startende zzp’er om rond te komen?

Hoewel zzp’ers hun succes vaak afmeten aan hun omzet, is omzet niet de belangrijkste graadmeter. Er zijn zzp’ers (bijvoorbeeld in de bouw) die wel 1 miljoen euro omzetten, maar onder aan de streep weinig overhouden. Bijvoorbeeld doordat ze hoge (inkoop)kosten hebben. Toch blijft omzet een goede indicator van hoe de zaken ervoor staan. Een stijgende omzet betekent namelijk een toename van het aantal opdrachten, klanten en/of declarabele uren.

Belangrijk: uw persoonlijke situatie

Om te achterhalen hoeveel omzet u minimaal moet draaien als beginnende zelfstandige, kijkt u niet eerst naar uw zakelijke situatie, maar naar uw privésituatie. Als alleenstaande met een huurwoning heeft u een lagere omzet nodig dan iemand met partner, kinderen en een hypotheek. Aan de andere kant is de druk weer lager als u een partner heeft met een stabiel inkomen, dan wanneer u er alleen voor staat, uw partner niet werkt of ook zelfstandige is.

Alle kosten op een rijtje

Wanneer u heeft bepaald hoeveel geld u elke maand nodig heeft om uw persoonlijke rekeningen en vaste lasten te betalen, kunt u doorrekenen naar de benodigde omzet. Zet voor uzelf op een rijtje welke zakelijke kosten u verwacht te maken. Elke ondernemer heeft kosten, ook als hij geen kantoorruimte heeft of flexplek huurt. Denk aan opstartkosten (voor bijvoorbeeld een website, de KvK of promotie), een laptop en een telefoon. Maar denk ook aan kosten voor zakelijk bankieren, hosting van een website en inkoop van materialen.

Denk vooruit

Lang niet alle zzp’ers regelen bij de opstart van hun bedrijf hun pensioen of vangnet voor arbeidsongeschiktheid. Toch is het verstandig om alvast vooruit te denken en de te verwachten kosten hiervoor al mee te nemen in uw kostenoverzicht. Zoek uit wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost, of deelname in een broodfonds. En reken uit hoeveel u maandelijks opzij moet leggen voor uw pensioen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Rekenvoorbeeld

Precies genoeg is te weinig
Stel dat u € 5.000 aan kosten heeft in het eerste jaar dat u ondernemer bent. En dat u maandelijks € 1.900 netto wilt verdienen, dus € 22.800 netto per jaar. U heeft dan in elk geval een minimale jaaromzet nodig van € 27.800 (exclusief btw). U betaalt in het eerste jaar als ondernemer weinig tot geen inkomstenbelasting en sociale premies door de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Toch is dit een zeer krappe berekening. U spaart niets voor mindere tijden, houdt geen geld over om uw bedrijf te promoten en u heeft geen enkel vangnet in de vorm van verzekeringen. En als u doorgroeit (en dat wilt u natuurlijk), gaat u het jaar erop wel degelijk inkomstenbelasting betalen.

Reken iets extra
Tel dus gerust € 5.000 tot € 10.000 bij de eerder genoemde jaaromzet op. Een mooi streven voor een gemiddelde startende zzp’er in de zakelijke dienstverlening is een (minimale) omzet van € 35.000 het eerste jaar. Dit bedrag komt overeen met het modale (meest voorkomende) inkomen in Nederland. Als er op termijn kantoorruimte, verzekeringen en pensioen bijkomen, moet u elk jaar minimaal zo’n € 60.000 tot € 70.000 verdienen.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Omzet: 3 tips

1. Bereken niet welke omzet er maandelijks nodig is, maar reken per kwartaal of per jaar. Voor zelfstandig ondernemers fluctueert de omzet per maand enorm. Bekijkt u de inkomsten per maand, dan zal een slechte maand veel stress opleveren. Onnodig. Een slechte maand hoeft geen slecht kwartaal te betekenen. En een slecht kwartaal is nog geen slecht jaar.

2. Leef de eerste maanden van uw ondernemerschap van spaargeld en laat de omzet op de zakelijke rekening staan. Zo bouwt u een buffer op. Zorg dat u voor het betalen van (privé)rekeningen niet afhankelijk bent van inkomsten in dezelfde maand: sommige klanten hanteren lange betalingstermijnen.

3. Omzet overkomt je niet, omzet verdien je. Haalt u te weinig geld binnen? Kijk dan kritisch naar uw werkwijze. Bezoek netwerkevenementen. Kijk naar uw ranking in Google. Ga om de tafel met een accountant. En praat eens met een geslaagd ondernemer. Die kan u eventueel ook weer in contact brengen met interessante prospects.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.