Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw auto: zakelijk of privé?

Als zzp'er gebruikt u uw privéauto ook voor het maken van zakelijke kilometers. Hoe kunt u dat zo voordelig mogelijk organiseren? 4 vragen en antwoorden over het besparen van geld.

Hoe u op autokosten kunt gaan besparen is helemaal afhankelijk van uw situatie. Het is daarom niet mogelijk om een eenduidig advies te geven voor zzp'ers. Met onderstaande tips én door het maken van de juiste keuzes kunt u uw autozaken wellicht voordeliger regelen.

1. Privé of op de zaak?

Wanneer u meer dan 500 kilometers per jaar voor privédoeleinden rijdt, kunt u kiezen om uw auto op de zaak te zetten of privé te blijven rijden. Zet u de auto op de zaak, dan betaalt u namelijk bijtelling. Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan kunt u de auto op de zaak zetten zonder bijtelling te betalen. Dan moet u echter een kilometeradministratie bijhouden om te bewijzen dat u minder dan 500 kilometer privé rijdt. Het hangt van vele factoren af wat voor u voordeliger is. Laat u goed adviseren door uw boekhouder. De cataloguswaarde van de auto, het aantal kilometers zakelijk of privé, het type auto, het bouwjaar van de auto; allemaal telt het mee. Bovendien zult u zich moeten afvragen hoeveel tijd u kwijt wilt zijn met het bijhouden van kilometers.

2. Is de btw aftrekbaar?

Als u uw privé-auto voor zakelijke kilometers gebruikt en de auto is een privé-aankoop, dan mag u de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. U mag in dit geval wel de btw op autokosten, zoals onderhoud en benzine, terugvragen. Rijdt u bijvoorbeeld 100.000 kilometer per jaar, waarvan 80.000 zakelijk? U mag ook 80% van alle btw (benzine en andere kosten) terugvragen. Let op: u moet hiervoor een kilometerregistratie bijhouden. Doet u dit niet, dan betaalt u achteraf een vast percentage voor het privégebruik van de auto.

3. Nieuw of tweedehands?

Tweedehands auto’s zijn vaak van particulieren die nooit btw-aftrek hebben gehad. Wanneer u bij een garage zo’n ‘marge-auto’ koopt, ontvangt u een factuur waarop geen btw is vermeld. U kunt de btw niet aftrekken. Maar er zijn ook tweedehands btw-auto’s. Dit zijn auto’s van ondernemers die btw hebben afgetrokken bij aanschaf. Voor zzp'ers interessant want de nettoprijs is namelijk lager, omdat u de btw mag aftrekken. Het is waarschijnlijk niet voordeliger om zo’n btw-auto op de balans te zetten, omdat bijtelling gebaseerd is op de nieuwwaarde, terwijl u de auto tweedehands koopt.

4. Operational lease of financial lease?

Wanneer u kiest voor autolease, betaalt u een vaste rente en een vast termijnbedrag voor de financiering van uw auto. Zo weet u hoeveel u per maand moet betalen. Er zijn 2 soorten lease: operational en financial lease. Operational lease is de meest bekende. U huurt voor een langere periode een auto voor een vast bedrag. De auto wordt niet uw eigendom, u schrijft hem niet af en aan het einde van de termijn levert u de auto weer in. Afhankelijk van het contract zijn onderhoud, reparaties, verzekering en een vervangende auto bij pech inbegrepen.

U kunt ook gebruikmaken van financial lease, eigenlijk een auto op afbetaling. Uw auto staat op de balans van uw bedrijf, u schrijft er op af en aan het einde van het contract kunt u eigenaar van de auto worden. Daarvoor betaalt u de restwaarde van de auto.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.
Een lening waarbij het product uw eigendom is nadat u de hele lening heeft terugbetaald.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.