Naar de navigatie Naar de inhoud

Tips voor een toekomstbestendige carrière

De helft van alle startende bedrijven in Nederland bestaat na 5 jaar niet meer. Mocht uw avontuur als zzp'er onverhoopt stranden, dan is het belangrijk om een plan te hebben voor de rest van uw werkzame leven. 3 tips voor een toekomstbestendige carrière.

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat na 5 jaar de helft van alle starters stopt met ondernemen. Zzp'ers in de zorg, IT en de cultuur-, sport-, recreatiesector blijken uit het onderzoek nog de beste overlevingskansen hebben. Nu kijkt u als zzp'er meestal vooruit. U wilt niet zonder werk komen te zitten en zorgt voor voldoende opdrachten. Maar wat als het toch tegenzit met uw bedrijf of als u erachter komt dat het ondernemerschap niet iets voor u is? Sommige zzp'ers verkijken zich bijvoorbeeld op de eenzaamheid en missen de gezelligheid van collega's. Zorg dus altijd voor toekomstperspectief en plan uw carrière, ook als u zzp'er bent. Deze tips helpen u hierbij.

1. Bouw een actief netwerk op

Het hebben van een goed netwerk is voor iedere ondernemer belangrijk. Om nieuwe opdrachten te verwerven, maar ook om eventueel aan een vaste werkkring te komen, mocht het ondernemerschap toch niet bevallen. Zorg dat u online zichtbaar bent, zeker op LinkedIn. Nog steeds een van de grootste zakelijke online netwerken. Blijf in beeld door regelmatig updates te plaatsen of deel te nemen aan discussiegroepen in uw vakgebied. Naast online netwerken, moet u vooral niet vergeten dat face-to-face-contact heel goed werkt. Bezoek eens een netwerkbijeenkomst in uw regio of specifiek voor uw branche. Uw netwerk is vaak groter dan u denkt. Vergeet uw bestaande relaties niet. Bestaande klanten of leveranciers zijn wellicht potentiële werkgevers. Houd uw huidige kennissenkring warm, hierdoor komen er mooie kansen op uw pad. Ook als u dit nodig heeft in mindere tijden.

2. Houd uw vakkennis up-to-date

Wie in loondienst is, wordt door collega's, cursussen, congressen en opleidingen meestal wel bij de tijd gehouden. Maar als zzp'er staat u er alleen voor. Wilt u altijd een aantrekkelijke kandidaat zijn voor potentiële klanten en werkgevers, dan is het zaak om bij te blijven. Dat is in sommige vakgebieden zelfs verplicht. Wie bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening werkt, moet zich houden aan de Wet Financiële Dienstverlening.  Die vereist permanente educatie. Maar ook kappers moeten de trends volgen, marketeers moeten de nieuwste internetmarketingtools kennen en IT'ers de laatste programmeertaal. Denk niet: ik weet het wel. En bezuinig niet op dat belangrijke congres in uw vakgebied waar de nieuwste snufjes aan bod komen. Bovendien: op dat congres komt u ook weer opdrachtgevers en werkgevers tegen. Zorg altijd dat u een bekend gezicht bent in uw branche.

3. Focus op inhoud

Potentiële werkgevers kunnen huiverig zijn om een ondernemer aan te nemen. Ze zijn toch bang dat u snel weer weggaat en op zoek gaat naar een nieuw avontuur. Het is daarom belangrijk om op uw cv, maar later ook in een gesprek te focussen op inhoud. Laat uw vakmanschap naar voren komen, vertel waar u goed in bent en leg niet te veel nadruk op uw rol als zelfstandig ondernemer. Gebruik vooral niet te veel woorden als zzp'er, directeur of ondernemer in uw cv. En  wees vooral eerlijk. Vertel het echte verhaal, dus ook de redenen waarom u wilt stoppen met uw bedrijf. Bedenk ook: uw cv hoeft niet uitputtend te zijn. Alleen projecten, opdrachtgevers en werkgevers die relevant zijn voor de nieuwe klus, moeten erop staan. De lezer moet meteen zien dat u degene bent die hij zoekt. Het gaat tenslotte om uw vakkennis.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.