Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp'er Suus over de ZEZ

Een zwangerschap is een mooie, maar ingrijpende gebeurtenis. Zeker voor zzp'ers, die hun gestage inkomen plotseling een vrije val zien maken. Hoe bereid u zich daarop voor? Zelfstandig ondernemer Suus van Geffen, moeder van Lara (4) en Milou (8 maanden), reageert op 3 uitspraken.

1. Ik verwacht een kind. Nu kan ik wel stoppen met ondernemen, want na mijn zwangerschapsverlof kent niemand mij meer.

"Dat heb ik nooit gedacht. Ik vind het ook onzin. Ik werk al 8 jaar als zelfstandig tekstschrijver en eindredacteur. Door die ervaring heb ik het vertrouwen gekregen dat opdrachten altijd terugkeren. Toen ik mijn eerste kind verwachtte, heb ik zelfs 2 maanden langer vrijaf genomen. Dus bovenop die 16 weken zwangerschapsverlof. Zonder schuldgevoel! Ik wilde gewoon langer thuis zijn om van onze dochter te genieten. Wat wel enige rust gaf, was het jaarverslag van een bouwbedrijf dat ik meteen daarna kon gaan schrijven. Dat is het voordeel van terugkerende klussen. Die krijg je alleen als je goed werk levert. Maar dat is een opdracht voor elke zzp'er."

2. Een ZEZ-uitkering is niet genoeg om mijn uitgavenpatroon te bekostigen. Ik moet er een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij hebben. En die is ook al zo duur.

"Laat ik vooropstellen dat ik ontzettend dankbaar ben voor die zwangerschapsuitkering. Dat is een cadeautje voor zzp'ers. Wij moeten altijd alles alleen verdienen! Helaas is het niet voldoende voor de maandelijkse uitgaven. Mijn man en ik hebben mijn inkomensterugval gecompenseerd met spaargeld. Vooraf hadden wij € 5000,- opzij gezet. Dat bedrag baseerden we op onze vaste lasten en wat we naar verwachting tekort zouden komen. Het bleek een goede schatting, want we kwamen ermee uit. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor zwangeren dus niet per se noodzakelijk. Zorg gewoon voor een financiële reserve. Houd er wel rekening mee, dat je ná het verlof niet meteen geld verdient. Het duurt even voor je agenda weer vol zit. Bovendien hanteren opdrachtgevers een betaaltermijn."

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

3. Om een zwangerschapsuitkering te krijgen moet ik een doktersverklaring hebben.

"Ja, maar dat niet alleen. De zwangerschapsverklaring stuur je met de aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen naar het UWV. Maar voor de Belastingdienst moet je ook een urenregistratie bijhouden. Daarmee toon je aan dat je ten minste 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed in het vorige kalenderjaar. Dat is bijna 24 uur per week. In feite geldt voor die ZEZ-uitkering hetzelfde urencriterium als voor de starters- of zelfstandigenaftrek. Als je slim bent, houd je die uren dus toch al bij. Vergeet niet ook indirecte werkzaamheden te omschrijven. Dat zijn de uren die je besteedt aan administratie, scholing en acquisitie. De Belastingdienst wil er zeker van zijn dat je volledig ondernemer bent en niet een beetje."

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.