Naar de navigatie Naar de inhoud

Waarom sparen voor uw pensioen?

Sietse Wielenga (39) verdient zijn geld als CRM-consultant. Een deel van zijn jaarinkomsten zet hij opzij voor later. Marco Bakker (57) is fotograaf. Een volwaardig pensioen heeft hij niet, maar hij denkt ook niet aan stoppen. 2 zzp'ers over hun langetermijnvisie.

Werken om te leven of leven om te werken

Marco Bakker werkte nooit voor een baas. Na zijn opleiding aan de MTS voor Fotografie begon hij meteen voor zichzelf. "Omdat ik niet 1 ding wilde doen voor één werkgever." Inmiddels is hij al 40 jaar zzp'er. En hij denkt niet aan stoppen. "Ik verbaas me over mensen die het over 'eerst werken, dan pensioen' hebben. Alsof dat 2 fases in je leven zijn. Je gaat toch niet pas leven ná je pensioen? Ik heb geen dag het gevoel dat ik naar mijn werk moet."

Ik leef nu

Bakker werkte in opdracht van bladen als Elsevier en Avenue, geeft boeken uit en maakt veel vrij werk, met name over muziek en kunst. De jaren '90 beschouwt hij als gouden jaren voor zijn vak. "In die tijd floreerden de tijdschriften nog en mocht ik veel fotoreportages maken. Ik ben toen zo verstandig geweest om een deel van mijn verdiensten opzij te zetten. Dat zit in 2 lijfrentepolissen. Die heb ik nog. Ik heb in die tijd ook een huis gekocht, waarop ik nu overwaarde heb. Daarnaast heb ik het geluk dat ik een vrouw heb met een vaste baan en een pensioenregeling. Wij redden het samen wel. Ik denk heus wel aan later, maar liever niet. Ik leef nú."

Geen partnerpensioen

Sietse Wielenga is ook een vrije ondernemer, maar zoekt naar meer zekerheid. "Ik ben alleenstaand en kan dus niet rekenen op een tweede inkomen noch een partnerpensioen. Ik wil het voor mijzelf goed geregeld hebben." Sietse werkt als CRM-consultant in opdracht van onder meer het Van Gogh Museum en de Telegraaf Media Groep. "Ik ben ook in loondienst geweest. Bij mijn vertrek kon ik mijn pensioen omzetten in een lijfrentepolis. Die loopt nog steeds, maar dat is maar een bescheiden tegoed. Daarom ben ik ernaast gaan banksparen. Ieder jaar stort ik ongeveer 10% van mijn jaarinkomsten op die bankspaarrekening. De storting is weer fiscaal aftrekbaar. Ik moet dus wel zorgen dat ik die afdracht in hetzelfde jaar doe als de aangifte inkomstenbelasting. Ik vind banksparen veiliger dan een beleggingsrekening. Het rendement is misschien lager, maar de opbrengst is zeker. De rente staat namelijk vast tot het einde van de looptijd. Op een beleggingsrekening kunnen de resultaten tegenvallen. Dat risico loop ik liever niet."

Pensioen is wat je er zelf van maakt

Sietse Wielenga vindt dat ondernemers vroeg moeten beginnen met pensioensparen. "Dan bouw je een aardig tegoed op. Dat veel zzp'ers dat niet doen, komt doordat zij in de eerste jaren nog niet zo veel verdienen. Dan is het moeilijk om daar een bedrag van opzij te zetten. Pensioen wordt dan al gauw een sluitpost." Marco Bakker herkent dat. "Als je verstandig bent, ga je al op jonge leeftijd sparen voor je pensioen. Ik heb dat niet gedaan, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Het gaat erom wat je zélf wilt. In de goede tijd heb ik werken gekocht van door mij bewonderde kunstenaars. Ik dacht: dat behoudt zijn waarde wel. En ik heb er nog plezier van ook, dus dat is per definitie een goede investering voor later."

Niet afhankelijk van de overheid

Sietse is blij dat hij zijn bankspaarrekening tijdig opende. "8 jaar geleden was de rente op banksparen nog gunstig. Dat zal nu veel minder zijn. We weten niet of de AOW in de toekomst nog in zijn huidige vorm bestaat. Daarom zie ik mijn pensioen niet als een aanvulling op de AOW - ik moet het ook zonder AOW kunnen redden. Dan ben ik niet afhankelijk van de overheid. Om die vrijheid is het de meeste ondernemers te doen, toch?"

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.