Naar de navigatie Naar de inhoud

Profiteren van de zomerdrukte

In juli en augustus liggen veel bedrijven stil. Andere moeten het juist van de zomer hebben. Is de zomer ook uw hoogseizoen? Wees dan voorbereid op topdrukte en haal eruit wat erin zit. Deze tips helpen u op weg.

1. Zorg voor voldoende extra handen

Als horeca-ondernemer staat u een drukke periode te wachten. De terrassen zullen overvol zijn. Dat geldt ook voor evenementenbureaus die festivals organiseren, voor jachthavens en campings. Glas- en tuinbouwondernemers hebben seizoenswerkers nodig en veel productiebedrijven moeten gewoon door. Als startend ondernemer kunt u zich snel verkijken op de benodigde capaciteit. Besparen op vakantie- of oproepkrachten is niet verstandig; u heeft toch medewerkers nodig om uw goede service te waarborgen. Maar als u teveel mensen inhuurt, weet u niet of er voldoende werk voor ze is. Benader daarom tijdig collega’s uit uw netwerk. Wat zijn hun ervaringen met voorgaande jaren? Vraag hoe zij de zomerdrukte vóór zijn, wanneer ze vakantiekrachten inhuren en op welke voorwaarden ze dat doen.

2. Ken de voor- en nadelen van vakantiekrachten

Vakantiekrachten zijn vaak scholieren of studenten. Zij hebben lang vakantie en willen wel een centje bijverdienen. Omdat u vakantiekrachten voor een korte periode inhuurt, betaalt u een lagere kostprijs vergeleken met gewone uitzendkrachten. Een vakantiekracht krijgt net als een reguliere uitzendkracht een vergoeding, zoals vakantiegeld, vakantie-uren, kort verzuim en feestdagen. Die vergoeding ligt voor vakantiekrachten in de periode 1 juni tot 1 september procentueel lager. De genoemde vergoedingen worden niet per week uitbetaald, maar op het moment dat de vakantiekracht uit dienst treedt. Dit heet een reservering

Een vakantiekracht heeft in principe dezelfde rechten als iemand in vaste dienst. Zij hebben ten minste recht op het wettelijk minimumloon en 8% vakantiegeld. U kunt het minimumloon per uur zelf berekenen. Wordt een vakantiekracht ziek, dan moet u net als bij vaste krachten ten minste 70% van het minimumloon doorbetalen. Er gelden ook strenge regels ten aanzien van de arbeidstijden en het soort werkzaamheden. Zo mogen jonge mensen niet te lang werken en mogen ze geen risicovolle taken verrichten. Wat ook een nadeel kan zijn: een tijdelijke kracht heeft niet de binding met uw bedrijf die een vaste kracht wel heeft. Dat betekent dat u van hem niet de loyaliteit kunt verwachten die u gewend bent.

3. Besteed de personeelswerving uit

Uitbesteding aan een uitzendbureau scheelt u een hoop gedoe. Het uitzendbureau werft de medewerkers en betaalt hen rechtstreeks. Daarnaast verzorgt zij de loonadministratie, afdracht van belastingen en sociale premies, vakantietoeslag en eventuele doorbetaling bij ziekte. Voordeel van een uitzendbureau is ook dat het passende arbeidscontracten klaar heeft liggen. Denk aan een vakantiecontract, nul-urencontract of een contract voor bepaalde tijd. Ondernemers die toch liever zelf medewerkers werven, kunnen zich laten bijstaan door een payrollbedrijf. U moet zich dan wel zelf in de contracten verdiepen, maar u kunt de personeels- en loonadministratie uitbesteden. De payroller zorgt er ook voor dat de uitbetalingen op tijd plaatsvinden en dat uw personeel verzekerd is. Zorg wel zelf voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wanneer uw vakantiekracht onbedoeld schade toebrengt aan een klant of opdrachtgever, heeft u dit risico afgedekt.

4. Reserveer tijdig een financiële buffer

Van de maanden waarin u moet pieken kunt u het beste een winstprognose maken. Dan weet u wat u kunt verwachten en hoeveel geld u vooraf opzij kunt zetten. Een handige vuistregel is om 40% opzij te zetten van de verwachte omzet minus de kosten aan salaris, belastingen en premies. Dat lijkt veel, maar dan heeft u in ieder geval een veilige reserve. Spreek zeker niet uw liquide middelen aan; die bepalen namelijk in hoeverre u aan de lopende betalingsverplichtingen kunt voldoen. Daar wilt u niet mee in de problemen komen. Vraag bij uw uitzendbureau of payrollbedrijf op wat de verwachte kosten van het tijdelijke personeel zullen zijn. Baseer de verwachte winst van uw bedrijf ook op de adviezen die u van collega-ondernemers krijgt. Ga ook na of uw bedrijf onder een cao valt. In sommige gevallen mag u uw vakantiekracht dan niet langer dan 6 weken inzetten; daarna treedt de cao in werking. Naarmate hij langer in dienst is, krijgt uw tijdelijke medewerker meer rechten. U gaat dan meer betalen. Welke gevolgen dat met zich meebrengt is afhankelijk van de geldende cao.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.