Naar de navigatie Naar de inhoud

Michel Visser over informal investors

Michel Visser van Konnektid.com had 3 ton nodig om de groei van zijn bedrijf te financieren. Informal investment bood uitkomst. 2 business angels investeren nu in zijn bedrijf.

Konnektid.com bestaat nu ruim 2 jaar. Oprichter Michel Visser (34) maakte bij de start van zijn bedrijf gebruik van subsidie en haalde geld op met crowdfunding. Nu is het tijd voor een volgende stap. "Konnektid is begonnen als start-up om mensen in de buurt kennis met elkaar te laten delen. We geloven dat alle kennis die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen, in de mensen om je heen schuilt. Het afgelopen jaar hebben we een groei doorgemaakt. We richten ons nu op professionele vaardigheden die je nodig hebt voor je carrière. We zien een mismatch op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig heb je niet meer een baan voor het leven, maar een carrière van wel 25 baantjes. Dat impliceert dat je een leven lang moet blijven leren." Via het online platform Konnektid.com verbindt Michel kenniszoekers met bijvoorbeeld freelance docenten, maar ook met bestaande kennisinstituten. Visser: "Allemaal lokaal. De kennisoverdracht vindt offline plaats. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Wordpress websites bouwen of een cursus boekhouden bij een docent uit de buurt. Zo kunnen werkende mensen zich professioneel blijven ontwikkelen. Konnektid moet hét platform worden voor een leven lang leren. Iedereen moet ons straks weten te vinden voor cursussen, trainingen en opleidingen om de volgende stap in zijn carrière te maken."

3 ton groeigeld

"In de startfase focusten we op de groei van de community. Dat ging heel goed en werd de basis van ons business model. Om het business model te laten slagen, gingen we op zoek naar 3 ton groeigeld. We zijn nooit naar een bank gegaan voor financiering, dat is voor een start-up zo goed als onmogelijk. Je komt al snel terecht bij informal investors. Dat is nu onderdeel van mijn dagelijks werk. Ik ben steeds op zoek naar mensen die ik wil betrekken bij mijn bedrijf. Die naast geld ook kennis meebrengen om mijn bedrijf naar een volgend niveau te tillen."

Expertise en netwerk

De eerste stap in het zoeken naar financiering is bedenken wat voor soort financiering je nodig hebt, vertelt Visser. "Je kunt op veel verschillende manieren je bedrijf financieren. Denk goed na over welk geld bij jouw bedrijf past. Wil je een bancaire financiering, crowdfunding? Of inderdaad een informal investor die ook kennis meebrengt? Het grote voordeel van informal investment is dat het vaak ondernemers zijn met een groot netwerk. Ze brengen expertise mee. Meestal zijn ze meteen persoonlijk betrokken, omdat ze erbij gebaat zijn om van jouw bedrijf een succes te maken." Visser waarschuwt voor te veel belanghebbenden in een bedrijf: "Stel, je hebt 3 ton nodig en je vindt 6 investeerders, dan zitten er ineens wel heel veel mensen aan tafel. De besluitvorming wordt dan erg ingewikkeld. Bovendien schrikt dit eventuele vervolg-investeerders af."

Kopjes koffie

Visser zegt business angels vooral te vinden door heel veel te praten en kopjes koffie te drinken. "Ik heb een groot netwerk en ben aan veel mensen gaan vertellen dat we weer aan het fundraisen waren. Zo ook aan Informal Investment Services van ABN AMRO. Zij hebben onze propositie uitgezet bij hun business angels. Eerste koffie-afspraken volgden en daarna vervolgafspraken. Uiteindelijk bleven er een paar investeerders over waarmee ik ging praten over de vorm van de investering." Visser zegt dat een zoektocht naar investeerders gemiddeld 4 tot 6 maanden duurt. "Als het 4 maanden of korter duurt, ben je echt heel snel. Met een informal investor kan het vrij snel gaan. Het is echt heel belangrijk om elkaar goed te leren kennen en dat er een klik is."

Afspraken

De informal investor is gevonden. Waar moet je volgens Visser vervolgens op letten? "Maak goede afspraken over hoe je elkaar op de hoogte houdt, hoe de informatievoorziening gaat. Bijvoorbeeld over hoe vaak je elkaar ziet en hoe je met elkaar communiceert. Dat voel je wel aan hoor. Het is iets heel persoonlijks. Je hebt investeerders waarvoor het het allerbelangrijkste is dat er een goed team staat. En je hebt investeerders die meteen kijken naar de cijfers."

Tip

"Houd je idee niet voor jezelf. Zorg ervoor dat je met zoveel mogelijk mensen praat. Dan kom je uiteindelijk wel bij de juiste investeerder terecht die je idee wil financieren. Wees niet bang om je idee te delen. Ga ermee de straat op en drink heel veel kopjes koffie."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.