Naar de navigatie Naar de inhoud

Ondernemen naast een vaste baan

Ondernemen naast een vaste baan kan heel aanlokkelijk zijn. U bent dan immers verzekerd van een inkomen. Maar er kleven ook nadelen aan. Juriste Cora Zalm kan erover meepraten.

De klanten staan niet in de rij

Cora Zalm werkte 4 dagen per week als coördinator externe communicatie bij een pensioenfonds en wilde graag iets interessants naast haar werk doen. Dat werd een studie rechten. Na 10 jaar studeerde ze af en kwam het grote moment: de start van haar eigen adviespraktijk in het erfrecht. Halverwege 2015 richtte ze CZLE Juridisch Advies op, naast haar vaste baan. "Mijn praktijk bevindt zich in een vakgebied waar je rustig aan een klantenkring moet werken. Ze staan echt niet in de rij, de particulieren met een adviesvraag over hun testament. Ik werkte al 17 jaar bij een pensioenfonds en onder bepaalde voorwaarden vond mijn werkgever het geen probleem als ik voor mezelf begon. Dat is trouwens meteen mijn eerste advies: bespreek dit altijd met je werkgever. Die kan namelijk bezwaren hebben."

Had de overledene geen testament? Dan staat in de wet wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Dit is het wettelijk erfrecht. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Uw bedrijf groeit traag door te weinig uren

Cora werkte hard om haar bedrijf van de grond te tillen. Ze liep in de praktijk wel aan tegen haar beperkte uren. "Als je iets leuk vindt, is het niet erg om in het weekend te werken of 's avonds. Maar er gaan toch maar 24 uur in een dag. Ik had het voordeel dat mijn klanten graag 's avonds afspreken, omdat het particulieren zijn. Toch merkte ik dat mijn bedrijf maar langzaam groeide. Na een halfjaar was het aandeel van mijn inkomen dat uit mijn bedrijf kwam ongeveer 10 procent. Niet genoeg om mijn baan op te zeggen. Mijn plan was om 3 dagen te gaan werken in dienstverband en meer tijd in het bedrijf te steken."

Soms denkt uw werkgever dat uw motivatie eronder lijdt

Maar Cora werd ingehaald door de werkelijkheid: haar baan werd door een reorganisatie geschrapt en ze kwam op straat te staan. En toen kwam er een ander nadeel van het starten naast een baan aan het licht. Cora kreeg sterk de indruk dat haar werkgever haar verweet minder geïnteresseerd te zijn in haar werk omdat ze ook bezig was met haar eigen praktijk. "Daar had ik helemaal niet op gerekend, omdat ik het zo goed had afgestemd. Maar kennelijk blijft dat dan toch hangen: Cora wil liever jurist worden. Zo zie je maar: hoe goed je het ook regelt, er kan altijd een addertje onder het gras zitten."

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

"Ik merk dat de toestroom van klanten groter is, nu ik al mijn tijd erin steek. Ik doe ook veel aan werving. Zo leg ik contacten met notarissen en uitvaartondernemers die hun klanten naar mij kunnen doorverwijzen. Ik bezoek netwerkbijeenkomsten. En ik ben nu 7 dagen per week bereikbaar; daarmee onderscheid ik me van andere adviseurs. Ook heb ik iedere dinsdagmiddag een gratis spreekuur ingesteld via Google Hangouts en Facebook. Dat kan natuurlijk niet als je in loondienst bent. Ik heb nu een financiële buffer door mijn ontslagvergoeding en kan daarmee even vooruit, maar ik hoop dat ik over een jaar kan rondkomen van mijn eigen bedrijf."

Zelf geïnteresseerd in deeltijd ondernemen? Pas op voor deze valkuilen van ondernemen naast uw baan.

Maak een goede start met een zakelijke rekening en profiteer van de korting voor starters.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.