Naar de navigatie Naar de inhoud

Onderhandelen als een man

Het gemiddelde inkomen van vrouwelijke zzp'ers ligt 40% lager dan dat van de mannen, blijkt uit cijfers van het CBS. Waar ligt dat aan? En vooral: wat kunt u doen om wél te krijgen wat u verdient? Femke Hogema, die zzp'ers en mkb'ers traint in financieel bewust ondernemerschap, geeft tips.

Wees u bewust van de invloed van uw gedachten

"Je gedachten zijn enorm bepalend in wat je doet. Uiteraard denken niet alle vrouwen hetzelfde, maar ik weet uit ervaring dat er vaak verschil is tussen de insteek van mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Sommige vrouwen starten met gedachtes als: 'ik wil gewoon wat doen', 'ik ben allang blij als ik een leuke klus heb' en 'voor het inkomen is het niet echt nodig'. Dat is misschien wel waar. Maar als je zo denkt, kun je niet verwachten dat je een goede prijs krijgt voor je diensten. Het resultaat is heel anders dan wanneer je denkt: 'ik ben kostwinnaar, ik wil een winstgevend bedrijf opzetten'."

Weet wat u waard bent

"De tweede stap is het bepalen van een goede uurprijs. Er zijn online allerlei tools die je daarbij helpen. Doe bijvoorbeeld deze gratis online training (inclusief rekenmodel) op mijn website. Of gebruik deze rekentool. Je vult hier onder andere in hoeveel je over wilt houden per jaar, hoeveel kosten je hebt, hoeveel tijd je denkt kwijt te zijn aan het binnenhalen van nieuwe klanten en hoeveel vrije tijd je wilt hebben. Het resultaat is een uurtarief. Weten wat je waard bent, maakt het onderhandelen gemakkelijker." Lees ook deze 7 tips voor het bepalen van uw uurtarief.

Doe uzelf niet tekort

"Het kan verleidelijk zijn om niet al je kosten mee te rekenen. Dan kom je tot een lager uurtarief en dat is makkelijker te verkopen. Toch is dat niet verstandig. Een post als studiedagen bijvoorbeeld maakt niet voor niks onderdeel uit van de rekentools. Om innovatie en ontwikkeling mogelijk te maken zijn niet-declarabele uren gewoon nodig. Om boeken te lezen, conferenties te bezoeken of een training te volgen. Ja, dat maakt het tarief hoger. Maar het maakt het resultaat ook beter."

Boor uw mannelijke energie aan

"Weten wat je waard bent, is nog niet hetzelfde als dat daadwerkelijk opeisen. Je moet kunnen zeggen dat je je prijs waard bent, bijvoorbeeld omdat jij de beste bent in je vakgebied. Over het algemeen hebben mannen daar minder moeite mee dan vrouwen. Dat heeft misschien te maken met bescheidenheid of onzekerheid. Zonde! Zorg dat je goed bent in je vak en kom daar vervolgens voor uit. Gaat je dat van nature niet gemakkelijk af, boor dan je mannelijke energie aan. Iedereen heeft die in zich, het is alleen de kunst om het naar buiten te brengen. Oefen desnoods voor de spiegel, of met een vriendin. En onthoud: je opdrachtgever hoort veel liever dat jij de beste bent dan dat je 'de opdracht ook best wel aan kunt'. Hij wordt graag bevestigd in zijn keuze voor jou."

Onderhandel slim

"De kans bestaat dat je toekomstige opdrachtgever probeert af te dingen. Geeft hij aan dat het te duur is? Vraag dan: te duur in vergelijking met wat? In vergelijking met de concurrent? Misschien is zijn prijs lager, maar is de opbrengst voor de opdrachtgever dat ook. Het is sowieso een goed idee om niet teveel te focussen op de kosten, maar vooral te kijken naar wat het oplevert. Vervolgens moet je weten wat je onderhandelingsruimte is. In het beste geval hoef je niet te zakken met je prijs, maar kun je iets extra's bieden. Als je trainingen geeft, kan dat bijvoorbeeld een extra sessie zijn. Gaat het je opdrachtgever toch echt om de kosten? Bied dan bij voorkeur een eenmalige kennismakingskorting. Zo kom je je opdrachtgever tegemoet, maar zorg je er wel voor dat je in de toekomst voor jouw tarief aan de slag kunt. Je bent het tenslotte waard."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.