Naar de navigatie Naar de inhoud

Welverdiend naar de zon!

Het is voor de zzp'er een heikel punt: de zomervakantie. Want niet werken betekent geen verdiensten. En stel dat uw opdrachtgever u nét in die periode nodig heeft? Is het dan opgestaan, plaats vergaan? Geen nood: met deze praktische adviezen gaat u met een gerust gevoel op vakantie.

1. Vakantie is een investering

Veel zzp'ers voelen zich schuldig als ze op vakantie gaan. Maar plaats het in perspectief. Zolang u geen maanden op vakantie gaat is het omzetverlies meestal te overzien. Bovendien is vakantie een investering. Als u weg bent uit het dagelijkse ritme, bent u meer ontvankelijk voor nieuwe ideëen. Dat betaalt zich uit in de kwaliteit van uw werk.

2. Bereid u tijdig voor op het vertrek

Maak een half jaar van tevoren een planning in uw agenda. Beoordeel welke projecten u vóór uw vakantie kunt afronden en welke kunnen wachten. Misschien is uw vakantie wel de juiste termijn voor uw klant om geleverd werk te beoordelen. Als u terugkomt, kunt u zijn feedback weer verwerken. Zorg in ieder geval dat uw opdrachtgevers wéten dat u weg bent en tot wanneer. Ze zijn heus bereid daar rekening mee te houden.

3. Pas u aan de kalender van uw opdrachtgever aan

Veel bedrijven produceren dóór in de zomer; voor sommige is dat zelfs een seizoenspiek. U gaat, als dat ook voor uw klanten geldt natuurlijk, niet op vakantie. Hoewel u daar ver van tevoren rekening mee kunt houden, kan het toch lastig zijn als u kinderen heeft. U kunt dan 2 dingen doen: u gaat wel op vakantie en neemt uw werk mee. Of u onderhandelt met het gezin en gaat eerder of later op vakantie. Als het gaat om een korte, drukke periode is dat wel te doen. Kinderen hebben immers 6 weken schoolvakantie.

4. Bekijk of een vangnet mogelijk is

Als u op vakantie bent, zou een andere zzp'er u tijdelijk kunnen vervangen. Maak goede afspraken over wat er in uw afwezigheid moet gebeuren. Zorg ervoor dat uw vervanger goed gebriefd is over wat uw klanten van hem verwachten. Dus niet alleen: schilder dat huis. Maar ook: de klant heeft liever niet dat je na vijf uur doorgaat omdat hij dan thuiskomt van zijn werk. En als het belangrijk is, kunt u ervoor kiezen om een halfuurtje per dag wat telefoontjes te beantwoorden die zijn doorgegeven door uw collega. Zo kunt u de rest van de dag weer genieten aan de rand van het zwembad.

5. Zorg voor boter bij de vis

U heeft geen vakantie als u op een houtje moet bijten. Bekijk daarom enkele weken vóór uw vakantie welke facturen u nog moet betalen, en verstuur uw eigen facturen. De betalingstermijn is standaard 30 dagen en maximaal 60 dagen. Hoe eerder u facturen verstuurt, hoe eerder u betaald krijgt. Lees nog meer tips zodat uw factuur op tijd betaald wordt. Uiteraard is het op reis handig als u kunt internetbankieren. Neem uw passen en inlogcodes dus mee op uw welverdiende vakantie. 

Lees hier meer vakantietips.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.