Naar de navigatie Naar de inhoud

Nancy Zonneveld over kinderopvang

Nancy Zonneveld (29) werkt zo’n 40 uur per week aan haar bedrijf Webbannerlatenmaken.nl. Haar dochter Sophie (2) gaat 3 dagen per week naar een gastouder. De kinderopvangtoeslag die ze daarvoor krijgt, is mooi meegenomen.

Na haar studie Multimedia en Vormgeving startte Nancy in 2009 haar bedrijf. "In eerste instantie maakte ik games, animaties en illustraties. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op de grafische vormgeving van reclamebanners." Als zzp'er werkt ze vanuit huis en haar dochter Sophie is gemiddeld 3 dagen per week bij een gastouder. "Daar hebben mijn partner en ik heel bewust voor gekozen. Hij werkt in ploegendienst en het aantal uur dat ik afneem bij de gastouder wisselt per maand. Ik bekijk per maand hoeveel uur opvang er nodig is en geef dit door aan de gastouder. Dat is bij een kinderopvang vrijwel onmogelijk. Zij zijn niet zo flexibel."

De kosten vallen reuze mee

Nancy vertelt dat ze zich niet heeft verdiept in de financiële tegemoetkomingen voor ouders voordat ze zwanger werd. "Ik hoorde vaak van mensen om mij heen dat je net zo goed niet kunt gaan werken omdat je dan al het geld aan kinderopvang kwijt zou zijn. Dat valt echt reuze mee, mede door de kinderopvangtoeslag." Toen Sophie in 2014 werd geboren, vulde Nancy de rekenhulp van de Belastingdienst in om te weten te komen waar ze recht op zou hebben. "Zo heb je een beetje een idee waar je op kunt rekenen. Het is wel lastiger als zzp'er om het in te vullen omdat je moet gokken hoe hoog je inkomen is. Bovendien was dat bij ons extra lastig door het flexibele aantal uur wat we afnemen."

Uren bijhouden

Om aanspraak te kunnen maken op kinderopvangtoeslag moet het aantal uur dat aan een bedrijf wordt gewerkt aannemelijk gemaakt worden. "Daarom hield ik het eerste jaar nadat Sophie was geboren mijn uren bij in Excel. Nu verdien ik zoveel dat het aannemelijk is dat ik meer dan 40 uur per week werk. Ik maak mij daar geen zorgen over." Bovendien vertrouwt Nancy op haar boekhouder waaraan ze een deel van haar administratie uitbesteedt. "Bij twijfel zou hij mij echt wel aanraden om uren bij te gaan houden."

Ziek

Nancy vertelt dat ze in 2014 een stuk minder had verdiend. "Tijdens de zwangerschap werd ik ziek en daardoor verloor ik een paar klanten. Ik besloot me op een nieuwe doelgroep te gaan richten. Hierdoor had ik in dat jaar weinig opdrachten en verdiende dus vrij weinig. Ik heb toen uitgerekend dat ik dankzij de kinderopvangtoeslag zo’n € 3,- tot € 4,-per uur kwijt zou zijn aan kinderopvang. Dat verdienen de meeste mensen wel."

Tip: lees ook over de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ) voor zwangere zzp'ers.

Fluctuerend inkomen

Nancy: "Als zzp'er kan het gebeuren dat je wél het aantal uur werkt, maar toch weinig verdient. Bijvoorbeeld door weinig declarabele uren, grote uitgaven dat jaar of omdat je als starter nog een laag uurtarief hebt. Het gevolg kan zijn dat onderaan de streep niet veel overblijft en een groot deel van je winst naar kinderopvang gaat. Dan is het handig om de kinderopvang ook als investering te zien, net als andere grote uitgaven. Als je nu aan je bedrijf werkt, heb je daar jarenlang profijt van. Gelukkig ziet de Belastingdienst dat ook zo en krijg je kinderopvangtoeslag aan de hand van de uren die je werkt. Het is niet afhankelijk van hoeveel winst je maakt."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.