Naar de navigatie Naar de inhoud

Minder werken als zzp'er

U wordt een dagje ouder, u wilt meer thuis zijn voor (klein)kinderen, of uw ouders hebben behoefte aan mantelzorg. Er zijn allerlei redenen te verzinnen waarom u minder zou willen werken. Maar wat gaat dat kosten en wat zijn de aandachtspunten?

Minder werken kost u nu eenmaal geld en dat moet financieel wel kunnen. Uw bedrijf moet (een deel van) uw inkomen opleveren. Het is belangrijk om naast een zakelijke begroting ook een privébegroting te maken. U legt hiermee de verbinding tussen de privé-uitgaven en de daarvoor benodigde ondernemerswinst.

Fiscale regelingen

Gaat u van 5 dagen werken naar 4 dagen werken, dan levert u over het algemeen – net als iemand in loondienst – ongeveer 20% inkomen in. Maar dit percentage zal per zzp’er verschillen. Omdat er allerlei fiscale regelingen zijn die op elkaar inwerken, is niet zomaar te zeggen hoe hoog of laag uw inkomen uitvalt. De omzet van uw bedrijf is niet de enige factor die meetelt.

Voor- en nadelen lager belastingtarief

Als u minder gaat werken, zijn er altijd financiële (on)zekerheden. Een zekerheid is dat er minder geld binnenkomt. Maar wellicht gaat er ook minder geld uit, bijvoorbeeld naar kinderopvang. En het kan zijn dat u in een lager belastingtarief terechtkomt doordat u minder verdient. Dan betaalt u dus minder inkomstenbelasting. Tot zover het goede nieuws. Want de keerzijde van dat lagere belastingtarief ontstaat als u een eigen huis heeft. In een lagere inkomstenbelastingschijf zijn minder rentekosten van de belasting aftrekbaar.
Een voorbeeld van kosten die vaak wel gelijk blijven is de premie van verzekeringen.

Het financiële plaatje

Het is heel belangrijk dat u weet wat minder werken u gaat kosten. Zet alle informatie op een rij. Het Nibud en WOMEN Inc. ontwikkelden de WerkZorgBerekenaar. Het is een online rekentool die een globale indicatie geeft van wat het financieel betekent om meer of minder te gaan werken.

Oudedagsreserve

Zet u een deel van uw winst opzij voor uw pensioen met de oudedagsreserve? Let er dan goed op dat u blijft voldoen aan het urencriterium van 1225 uren per jaar. Dit is een van de voorwaarden om gebruik te mogen maken van de oudedagsreserve. Wanneer u zich heeft aangesloten bij een pensioenfonds, is het raadzaam om u te laten adviseren door een financieel planner of adviseur.

Minder werken en opdrachtgevers

Wanneer u besluit minder te gaan werken, moet u dit aan uw opdrachtgevers laten weten. Wees transparant over wanneer u wel en wanneer u niet aan het werk bent. Af en toe onbereikbaar zijn, is echt geen enkel probleem, mits uw klanten daarvan op de hoogte zijn. U zult uw tijd anders moeten verdelen en dus ook nee durven zeggen. Een goede planning is het halve werk. Plan uw agenda niet helemaal vol: soms lopen opdrachten gewoon uit of wil de klant dat u iets met spoed voor hem doet.

Tip

Meer tips om uw werk-privébalans te bewaken leest u in het artikel: ‘Wees af en toe onbereikbaar’.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.