Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp'er Marije over samenwerken

Marije Koopmans (39) is al 10 jaar zzp'er. Haar bedrijf heet Studio Marie, grafisch ontwerp en uitgeverij. In die hoedanigheid werkt ze vaak samen met andere zzp'ers. Meestal als hoofdaannemer van de klus.

Studio Marie helpt haar opdrachtgevers om hun boodschap te vertalen naar toegankelijke vormgeving. De ene keer is dat een huisstijl, de andere keer een campagne om bezoekers naar een tentoonstelling in een museum te krijgen. "Ik miste het intensievere contact met opdrachtgevers toen ik bij een bureau werkte. Als ondernemer hoef ik nu niet meer te zoeken naar een compromis, maar ga ik voor het beste idee."

Kinderboeken

De Utrechtse ondernemer vertelt dat ze ook kinderboekenschrijver is. "Ik schrijf en geef kinderboeken uit in eigen beheer met mijn uitgeverij. Dit idee is geboren vanuit ondernemerschap én het is een mooie manier om dichtbij mezelf te blijven. Ik kan maken wat ik wil. Het laatste boek Huismus Harrie is afgelopen september verschenen."

Expertise

Marije kiest er heel bewust voor om hoofdaannemer te zijn. "Ik werk voor mijn opdrachten vrijwel altijd samen met drukkerijen, tekstschrijvers, illustratoren. Ze hebben allemaal een bepaalde expertise in huis. Ik verzorg het hele traject en ben de contactpersoon. Ik zet alles in gang, vraag offertes aan, maak een planning en zorg dat alles kant en klaar bij de klant komt. Ook de facturatie loopt via mij. Mijn opdrachtgevers krijgen 1 factuur waar alles op staat."

Verantwoordelijkheid

Ze maakt het haar klant zo makkelijk mogelijk: "Ik neem alles uit handen en kan zo de kwaliteit waarborgen. Zo ben ik er verantwoordelijk voor dat het drukwerk in orde is. Ik doe de technische controles zelf en neem dus de risico's. Maar die reduceer ik wel tot 0 door alles goed te checken."

Risico’s

Zijn er geen nadelen aan deze samenwerkingsvorm? "Jazeker, het financiële risico kan een nadeel zijn. Als mijn klant failliet gaat, ben ik wel degene die de opdracht aan de drukker heeft verstrekt. Ik zal dan toch echt de drukker moeten betalen. Dit risico moet ik wel nemen. Dat is ondernemerschap, toch? Overigens heb ik wel een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering."

Dienstverband

Zijn er nog zaken waar je rekening mee moet houden in verband met verkapt dienstverband? "Ik werk met zoveel verschillende partijen samen dat er nooit sprake is van een verkapt dienstverband. Ik zoek altijd naar de partij die het beste past bij de opdracht. Zo werk ik met drukkers die heel goed zijn in het drukken van boeken of een huisstijl. Administratief gezien is de offerte bij mij de overeenkomst van opdracht."

Vertrouwen

Voor Marije weegt vertrouwen zwaar mee bij een samenwerking. "Ik ga altijd op basis van vertrouwen een werkrelatie met een derde aan. Vaak ken ik diegene al, soms via via. Het is een gentlemen's agreement. Je helpt elkaar om het beste product te maken. Dit is de sociale kant van ondernemen en dat is in het algemeen ook mijn kracht ."

Royalty’s

Waar de financiële kant bij de grafische opdrachten geregeld is in de offerte, ligt dat bij haar kinderboeken iets anders. "Net zoals bij een grote uitgeverij werk ik met royalty-overeenkomsten met bijvoorbeeld de illustrator of ontwerper. Ik ben de hoofdaannemer, ik ben de schrijver en laat het boek in eigen beheer drukken. Ik neem dus het financiële risico. Bij mij ligt het auteursrecht. Een illustrator die meewerkt aan het boek krijgt een royaltyvergoeding. Ik ben aangesloten bij de beroepsorganisatie BNO en gebruik daarvoor hun contracten."

Tip

"Het vergroot je betrokkenheid bij een project als je hoofdaannemer bent. Je kunt het zien als een risico, maar juist ook als een kans. Als hoofdaannemer heb je de meeste invloed op de kwaliteit van het eindproduct. En dat is waar je voor staat en wat je wilt waarborgen."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.