Naar de navigatie Naar de inhoud

Dennis Koopman over aftrekmogelijkheden

Dennis Koopman (43) is zelfstandig ondernemer en adviseert andere ondernemers en particulieren over hun financiële zaken. Van belasting tot hypotheek en van oudedagsreserve tot testament. Hij geeft tips voor aftrekposten en fiscale regelingen waar u als zzp'er van kunt profiteren.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Koopman besloot 10 jaar geleden ondernemer te worden. Hij startte zijn eigen bedrijf: Rijsenburg Financiën. Na jaren bij een regionaal accountantskantoor als assistent-accountant te hebben gewerkt, zag hij kansen voor een eigen bedrijf. "Ik ontdekte dat het werkterrein van een accountant veranderde. Mensen gaan steeds meer zelf doen. Daarom ben ik belastingconsulent, financieel planner en hypotheekadviseur. En ik adviseer particulieren en ondernemers over pensioen of stamrechten in eigen beheer en hun testament. Ik ben nu specialist op het gebied van financiële planning."

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Auto op de zaak

De grootste denkfout bij zzp'ers is volgens Koopman dat gedacht wordt dat een auto op de zaak voordeliger is. "Dat is echt niet altijd zo. Het ligt aan veel factoren; het gaat om de verhoudingen. Bijvoorbeeld hoe nieuw je auto is, hoeveel kilometers je gaat rijden. Ondernemers kunnen ook kiezen om de auto voor de btw op de zaak te zetten." Koopman signaleert dat ondernemers een aantal scenario's vaak vergeten: "Arbeidsongeschiktheid, overlijden, wat als je geen werk hebt? Kijk verder dan een jaarrekening en je inkomstenbelasting."

Banksparen

"Ik adviseer zzp'ers altijd een oudedagsvoorziening op te bouwen. Denk eens aan een lijfrente. Ondernemers hebben daar nog steeds negatieve gedachten over. Dit komt door de woekerpolissen bij verzekeraars in het verleden. Maar met een lijfrentespaarrekening bij een bank, ook wel banksparen genoemd, is dat allemaal niet zo. Je zit niet vast aan premies of wanneer je mag inleggen. Je mag het zelf bepalen. Om meer redenen is het interessant. Zo komt het opgebouwde vermogen altijd bij erfgenamen terecht. Heb je al een oudedagsreserve in je eenmanszaak opgebouwd? Ga eens na of je die kunt omzetten in een lijfrentespaarrekening. Je liquiditeit gaat in je bedrijf achteruit, maar je krijgt er een betere oudedagsvoorziening voor terug. En je kunt extra profiteren van de 14% mkb-winstvrijstelling. Je winst uit je onderneming gaat namelijk omhoog."

Een lijfrente is een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U betaalt daarvoor periodiek of éénmalig een premie aan een verzekeringsmaatschappij of bank. Daardoor krijgt u extra inkomen vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.

Voorlopige aanslag

"Belastingconsulenten vragen bijna standaard uitstel van aangifte aan. De Belastingdienst is daar blij mee, want zo wordt het werk verspreid. Ik adviseer wel altijd een voorlopige aanslag voor dat jaar aan te vragen, op basis van een reële schatting van de te betalen belasting. Dat scheelt namelijk een heleboel rente. Voor inkomstenbelasting is dat 4% en voor de vennootschapsbelasting 8%. Als je op de belastingaanslag moet bijbetalen, ben je veel duurder uit." Meer informatie over de rente vindt u bij de Belastingdienst.

Studerende kinderen

"Hebben ondernemers studerende kinderen, dan raad ik aan om ze op de payroll te zetten. In plaats van een toelage betaal je ze loon. Door heffings- en arbeidskorting kunnen studerende kinderen een kleine € 7.000,- per jaar belastingvrij verdienen. De ondernemer voert dit als bedrijfskosten op. Dat is dan een fiscaal aftrekbare studietoelage van bijna € 600,- in de maand."

Btw autokosten

"Heb je geen auto op de zaak, maar gebruik je je auto wel zakelijk, dan weet je vast wel dat je kilometers kunt declareren. Veel zzp'ers weten echter niet dat je ook de btw op autokosten en benzine kunt terugvragen. Een rekenvoorbeeld: je rijdt 100.000 kilometer per jaar, waarvan 80.000 zakelijk. Je mag dan 80% van alle btw (benzine en andere kosten) terugvragen."

Let op: btw-nihil aangifte

"Het wordt best vaak gedaan: een btw-nihil aangifte. Je moet dan echt wel zeker weten dat je over dat aangiftetijdvak geen btw hoeft af te dragen. Als later blijkt dat je over dat tijdvak toch btw bent verschuldigd, heb je de belasting niet op tijd betaald. Dat is een strafbaar feit. Je kunt er een boete voor krijgen en zelfs gevangenisstraf. Je kunt een nihil-aangifte nog wel herstellen, een te late betaling niet."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.