Naar de navigatie Naar de inhoud

Kasper werkt over de hele wereld

Parijs, Barcelona, Brussel, Mali, Nieuw-Zeeland, Israël, Finland… Het is slechts een greep uit de bestemmingen waar digitale nomade Kasper Souren (39) allemaal is geweest én heeft gewerkt. We spreken hem vanuit zijn 'vaste' thuisbasis Berlijn over de voor- en nadelen van het digitale nomadenbestaan voor zzp'ers.

De doorgewinterde digitale nomade Kasper Souren reisde tot voor kort de hele wereld rond. Momenteel is zijn reizende bestaan tot stilstand gekomen. Zijn vaste verblijfplaats is nu Berlijn. Maar als het aan hem ligt, is dat van een tijdelijke aard. "Met de komst van mijn 2 kinderen is even een einde aan mijn digitale nomadenbestaan gekomen. Daarnaast ben ik bezig een start-up op te zetten. Een reizend bestaan is dan ook niet heel handig. Mijn droom is om later met mijn gezin in een camper door heel Europa te gaan reizen."

Liften naar Barcelona

Souren is van huis uit programmeur, hij doet alles met internet, behalve het design van websites. Hij werkte jarenlang voor heel veel verschillende opdrachtgevers. Voor Nederlandse klanten én voor klanten in het land waar hij op dat moment was. "Ik verhuisde in 2002 naar Parijs voor mijn promotie. Vanuit Parijs besloot ik te gaan liften naar Barcelona. Dat was een geweldige ervaring. Ik ontdekte dat ik helemaal niet zoveel geld nodig had om te reizen. Daarna volgden nog meer reizen, waar ik al liftend naar de mooiste bestemmingen reisde. Opeens was ik bijvoorbeeld in Mali, ik werkte daar voor een organisatie die 'nerds' zocht. Eigenlijk gebruikte ik mijn netwerk om opdrachten te vinden, waar ook ter wereld. In 2006 zette ik de website Hitchwiki op, intussen 1 van de grootste websites ter wereld voor lifters."

Couchsurfing

In Nieuw-Zeeland ontmoette Souren zijn compagnon voor de start-up waar hij nu mee bezig is. "Dat was 10 jaar geleden! Via couchsurfing leerde ik hem daar kennen. Hij benaderde mij ongeveer anderhalf jaar geleden met een idee. Hij was er achter gekomen dat exportbedrijven heel veel geld kwijt zijn aan internationale betalingen. Ons bedrijf heet B2BPay. Bedrijven buiten Europa krijgen bij ons hun eigen virtuele bankrekening zodat ze gewoon SEPA (Europese) betalingen kunnen ontvangen. Ze besparen hiermee een heleboel geld. Normaal gesproken gaan deze betalingen via de lokale bank van de importeur, met ongunstige wisselkoersen voor de exporteur. Met B2BPay deden we mee aan een groeiversneller-programma. Hierdoor hebben we naast extra investeringen ook een relatie met een Finse bank en een Engelse bank gekregen."

Dynamisch Berlijn

Waarom nu de Europese stad Berlijn? "We kiezen ervoor om vanuit Berlijn het bedrijf uit te bouwen. Ik wilde al heel lang in Berlijn wonen. Samen met mijn Israëlische vrouw koos ik voor deze stad. Het is hier dynamischer en de kosten voor wonen zijn vele malen lager dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Bovendien is hier een heleboel creativiteit, dat is interessant voor een start-up."

Wel een Nederlandse accountant

Souren koos er destijds voor om zijn belastingzaken door een Nederlandse accountant te laten regelen. "Ik heb mijn bedrijf altijd in Nederland gehouden, een accountant is dan heel handig. Ik ben niet zo'n papiertijger." Hij vertelt ook dat het belangrijk is om een thuisbasis te hebben. Al is het maar voor de praktische zaken. "Zodat je weet wanneer je belangrijke post hebt gekregen."

Avontuur in plaats van rompslomp

Souren vindt het een groot voordeel van het nomadenbestaan dat er een heleboel zorgen wegvallen. "Er zijn zoveel dingen waar je gewoon niet aan hoeft te denken. En als het niet meer lukt, ga je gewoon ergens anders heen. Ik hoef niet te denken aan files en bepaal zelf wanneer ik opsta, het is een andere manier van leven. Het is avontuur in plaats van rompslomp." Kleven er geen nadelen aan? "Jawel. Hele simpele dingen kunnen veel moeilijker zijn. Bijvoorbeeld eten halen op een plek waar je nooit eerder bent geweest. Maar ook communiceren. Ik heb het geluk dat ik redelijk snel talen oppak. Ik heb onderweg veel talen geleerd."

Lef en niet bang zijn

Welke eigenschappen moet een zzp'er hebben om succesvol digitale nomade te zijn? "Je moet lef hebben en niet bang zijn om je bestaande wereld te verlaten. Als je niet bang bent, komt de rest vanzelf goed."

De zakelijke rekening met internet bankieren van ABN AMRO biedt alle mogelijkheid om vanuit het buitenland te kunnen werken.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.