Naar de navigatie Naar de inhoud

Johan Buijs onderneemt zonder randzaken

Startende ondernemers verkijken zich nogal eens op de administratie. Ook verzekeringen en de verplichte belastingaangifte kunnen de pret behoorlijk drukken. Laat het zover niet komen, adviseert Johan Buijs (29) van JB Stuc Design. "Dek jezelf in tegen risico’s en besteed de rest uit. Niets mag het enthousiasme om te ondernemen in de weg staan."

Van vast naar zelfstandig

"Ik ben van huis uit stukadoor, maar was daar eigenlijk een beetje te creatief voor. Ik bleek goed te zijn in het meer exclusieve werk. Soms wil de klant namelijk iets bijzonders in huis: geen gewone witte wand, maar een sfeerbrenger. Je kunt stucwanden namelijk ook reliëf geven of kleur, decoraties en een speciaal effect, zoals een fluwelen glans. Toen ik nog in vaste dienst was, liet mijn baas mij die technieken al uitvoeren. Ik vond het zo leuk, dat ik in mijn eigen tijd cursussen ben gaan volgen. Zo ben ik gediplomeerd applicateur geworden van een aantal productlijnen. Mijn schoonvader, die een eigen schildersbedrijf heeft, zei op een gegeven moment: waarom begin je niet voor jezelf? En dat ben ik gaan doen. Sindsdien noem ik mijzelf stucdesigner."

Risico’s voorkomen

"Nadat ik mij had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ging ik voortvarend van start. In mijn enthousiasme begon ik meteen allerlei wandcreaties te bedenken en zocht ik contact met distributeurs van betoncement en verftechnieken. Dat ik daarbij ook een hoop administratie kreeg te verwerken, vond ik hinderlijk. Het weerhield mij ervan mij volledig op het werk te focussen. Aanvankelijk deed ik de administratie nog zelf, maar ik kwam er al snel achter dat boekhouding voor mij te hoog gegrepen is. Weg ermee, dacht ik. Ik bracht de hele handel naar een administratiekantoor bij mij om de hoek. Wat een opluchting was dat. Ik kan het iedereen aanraden. En als je toch bezig bent, sluit dan ook meteen de belangrijkste verzekeringen af. Dat zijn arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Dat heb ik ook meteen geregeld. Verder heb ik een advocatenkantoor algemene voorwaarden laten opstellen. Dat gaat van aansprakelijkheid over schade tot garantielabels, van verplichtingen tot meerwerk en van opleveringstermijnen tot transport. Ik stuur die algemene voorwaarden met de offertes mee. Zo ben ik ervan verzekerd dat ik mijzelf niet in de vingers snijd. En klanten begrijpen dat ik 100% garant sta voor kwaliteit."

Het financiële plaatje

"Als ondernemer wil ik mijn creativiteit ruim baan geven. Ik wil ontwerpen, uitvinden, producten in de markt zetten. Ook het volgen van trends, beursbezoek en cursussen vraagt veel tijd. De administratie kan ik daar niet bij hebben. Dat laat ik dus aan de experts over. Zij zijn daar goed in, ik niet. Natuurlijk moet je wel een beetje weten hoe je het doet. Wat je kosten en inkomsten zijn, of je kunt investeren en wanneer het tijd is voor de btw-aangifte. Maar ik vaar daarbij op het advies van mijn boekhouder. Dat gaat altijd goed. Mijn vader, die een afbouwbedrijf heeft, duikt na werktijd nog zelf in de boeken. Ook hij heeft een boekhouder, maar hij wil het financiële plaatje zelf ook begrijpen. Ik heb daar veel minder behoefte aan. Bovendien zou mijn hoofd om lopen. Mijn vrouw en ik hebben net een dochtertje gekregen. Mijn vrije tijd breng ik liever door met mijn gezin dan de administratie nog eens door te nemen."

Ondernemen op je eigen manier

"In de loop van dit jaar betrek ik een bedrijfsunit, waar ik opslagruimte krijg en een showroom. Daar ga ik onder mijn eigen merk producten leveren voor interieurs en wand- en vloerafwerking. Er komen kleurenmachines te staan en productlijnen waarvan ik exclusief dealer ben. Ook wil ik cursussen geven aan stukadoors die speciale stuctechnieken willen leren. Ik kijk ernaar uit. Dat ik echt zo’n ondernemer zou worden, had ik niet gedacht. Misschien is het ook wel logisch, want Volendammers zit het ondernemen in het bloed. Je vindt nergens zoveel timmerbedrijven, viskramen, tegelzetters, schilders en horecabedrijven als hier. Dat is een voordeel. Ik krijg altijd tips van ondernemers in mijn directe omgeving. Of het nu mijn vader is, mijn oom, mijn schoonvader of zwager: ze weten allemaal wat erbij komt kijken. Ondertussen ben ik wel zo eigenwijs dat ik niet alles van ze aanneem. Ik doe het wel op mijn manier. Laat mij doen waar ik het beste in ben: woonwensen tot leven brengen en naam maken als de beste stucdesigner van het land."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.