Naar de navigatie Naar de inhoud

Huur van woonhuis als fiscale aftrekpost

Zzp'ers die thuiswerken mogen de huur van hun woonhuis als fiscale aftrekpost opvoeren. Maar rekent u zich nog maar niet rijk. Er zitten heel wat addertjes onder het gras.

Maatregel uitsluitend voor huurders

De Hoge Raad bevestigde tijdens een uitspraak op 12 augustus 2016 dat zzp'ers de volledige huur ten laste van de winst kunnen brengen. Voor ondernemers met een koophuis gaat dit niet op, zij hebben meestal het nakijken. Alleen onder strikte voorwaarden mag u als zzp'er met een eigen woonhuis de kosten voor een werkruimte opvoeren als bedrijfskosten. Zo moet de werkruimte onder andere een eigen opgang of ingang hebben en moeten er voorzieningen zijn zoals eigen toilet en watervoorziening.

Volgens belangenvereniging ZZP Nederland heeft de uitspraak grote gevolgen voor zzp'ers. "In de oude situatie werd een ondernemer geen bedrijf genoemd als hij thuis werkte maar niet aan de eisen voldeed (eigen opgang, eigen sanitair). Nu komen de ondernemingseisen te vervallen, maar wordt gekeken naar de ondernemer. De ondernemer is gelijkgesteld aan de onderneming." ZZP Nederland vraagt zich af of er dan ook een berekeningssystematiek voor eigenaars met een hypotheek komt. "Het kan niet zo zijn dat alleen huurders voordeel kunnen behalen, terwijl er voor huizenbezitters veel strengere eisen worden gesteld. Maak er dan een generieke maatregel van."

Voorwaarden voor aftrekken van de huur

Wilt u gebruik maken van de nieuwe regel, let vooral op de volgende zaken:

1. Niet ineens huurkosten opvoeren

U mag niet ineens huurkosten opvoeren wanneer u al jaren zzp'er bent en dit nooit eerder heeft gedaan. De huurkosten moeten vanaf het begin van het ondernemerschap als ondernemingsvermogen zijn aangemerkt. Dit kan niet met terugwerkende kracht. U kunt maar één keer de keuze maken om het huurrecht tot het ondernemingsvermogen te rekenen. 
Bestaande zzp'ers die verhuizen van een koop- naar een huurhuis mogen de huurkosten wel weer als aftrekpost opvoeren. U moet dit wel meteen vanaf het moment van de verhuizing doen.
ZZP Nederland zegt hierover: "Mogelijk komt er wel een reparatiewet, zodat ook met terugwerkende kracht de huur als ondernemingsvermogen kan worden opgevoerd. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd." 

2. Nog niet afgerekend met Belastingdienst

Voor huuraftrek dient u nog niet te hebben afgerekend met de Belastingdienst. Net gestarte of nog startende ondernemers mogen huurkosten opvoeren. Dit geldt ook voor zzp'ers die bijvoorbeeld in 2014 zijn gestart en de belastingaanslag over dat jaar nog niet hebben afgewikkeld. Het is echter wel aan te raden om contact op te nemen met uw belastingadviseur. 

3. Meer dan 10% van de oppervlakte

U komt alleen in aanmerking voor aftrek van de huur, als u meer dan 10% van de oppervlakte van uw huurwoning gebruikt voor uw onderneming. 

4. Voor privégebruik een bedrag aan winst toevoegen

Voert u huurkosten op als bedrijfskosten? Een belangrijke voorwaarde is dat u voor het privégebruik van de woning een bedrag aan de winst moet toevoegen. De bijtelling voor privégebruik bestaat uit een vast percentage (meestal 1,8%) van de WOZ-waarde: het 'woningforfait'. De eventuele huurtoeslag rekent u ook tot uw winst.

Tip: gebruik een rekenhulp

De Belastingdienst heeft een rekenhulp, Werkruimte in de woning, waar u gebruik van kunt maken om tot de juiste berekening te komen.

Let op: huurtoeslag

Krijgt u huurtoeslag? Dan moet u deze bij de winst van uw onderneming optellen. Wanneer u een deel van uw huurwoning voor uw bedrijf gebruikt, dan rekent u alleen dat deel tot de winst. Huurtoeslag heeft invloed op het vaststellen van de winst. En uw winst is weer van invloed op uw huurtoeslag. Raadpleeg bij vragen een financieel adviseur.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.