Naar de navigatie Naar de inhoud

Irma over samenwerking met andere zzp'ers

Irma Pouw van Pouw HR Advies werkt vaak samen met andere zzp'ers. Haar credo: geven loont.

Irma Pouw (52) startte haar bedrijf Pouw HR Advies 3 jaar geleden. Daarvoor deed ze al interim hr-klussen, maar door de crisis was het lastig om aan opdrachten te komen. Sinds 2013 ondersteunt ze mkb-ondernemers die geen hr-afdeling hebben. Pouw begeleidt directeur-eigenaren, managers en hr-medewerkers: "Ik werk al mijn hele leven in human resources en help nu mkb'ers met personeelszaken. Ik zorg ervoor dat mensen onderling goede afspraken maken over alles wat met werk te maken heeft. Van arbeidsovereenkomst tot cao en van arbeidsvoorwaarden tot functioneringsgesprek. Dit doe ik op projectbasis of tegen uurtarief."

Geven loont

Pouw vertelt dat ze nauw samenwerkt met een arbeidsrechtadvocaat en een salarisadministrateur. "Onder de paraplu van de Magenta Group treden wij gezamenlijk naar klanten op. De Magenta Group is geen op zichzelf staand bedrijf, maar een samenwerkingsvorm. Dat is een bewuste keuze. We werken samen als collega's en vullen elkaars expertise aan. We werken dus vaker voor dezelfde klant, maar sturen een factuur vanuit ons eigen bedrijf. Wanneer iemand een klant doorverwijst, gaat dit vanuit het principe: geven loont."

Netwerk

Zzp'er Pouw vindt haar klanten binnen de Magenta Group, maar netwerkt ook veel. "Ik ben lid van Business Network International (BNI). Dit is een internationaal netwerk met regionale groepen die wekelijks bij elkaar komen. Iedere groep heeft leden, allemaal uit een andere branche. Zo beconcurreren we elkaar nooit. Iedere week zien we elkaar tijdens een ontbijtsessie. Volgens een vaste agenda delen we ideeën en contacten. Door aanbevelingen uit dit netwerk, de warme leads, kom ik ook aan werk. Het heeft mij al verschillende opdrachten opgeleverd."

Mag wel, hoeft niet

In het BNI-netwerk zitten heel veel verschillende mensen met allemaal een eigen professie. "Het is heel fijn om op deze manier zoveel collega's te hebben. Heb ik bijvoorbeeld financieel advies nodig, dan kan ik iemand uit mijn BNI-netwerk vragen om hulp. En… je hoeft niet te gaan samenwerken, het mag wel. Als jij iemand iets gunt, gunt iemand anders dat jou ook."

Professioneel

Pouw twijfelt nooit aan de professionaliteit van de collega zzp'er waar ze een klant naar verwijst of waar ze mee samenwerkt: "Vertrouwen is een groot goed. Natuurlijk kijk ik ernaar of iemand professioneel overkomt. Of hij zich houdt aan de afspraken. Doet hij ook wat hij zegt? Ik ben zuinig op mijn klanten en verwacht dat hij dat ook is. En als het wel een keer misgaat, zal ik niet zo snel een tweede keer samenwerken of doorverwijzen."

Tip van Pouw

"Doe vooral waar jij goed in bent en maak gebruik van elkaars expertise. Een specialisme werkt. Concentreer je daarop en mensen vinden je vanzelf."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.