Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat verdient u als ondernemer?

De hoogte van uw eigen salaris bepalen: als ondernemer kan het. Dat klinkt ideaal, maar u zult natuurlijk eerst omzet moeten draaien voordat u uzelf kunt belonen. En dan is er nog de Belastingdienst die uw inkomen aan banden legt. In dit artikel leest u hoe u tot een verantwoord salaris voor uzelf komt.

 

Voor ondernemers met een bv is de bewegingsruimte met betrekking tot het eigen salaris beperkt. Het 'gebruikelijk loon' – het minimale salaris dat ondernemers met een bv volgens de wet aan zichzelf moeten uitkeren – is € 45.000 per jaar in 2017.

Inkomstenbelasting bij een bv

Wie niet te veel inkomstenbelasting wil betalen (wegblijven uit de schijf van 52%), heeft maar weinig speelruimte. Het zogeheten fiscaal optimaal salaris voor 2017 is € 67.072. Het inkomen van een directeur-grootaandeelhouder (dga) zal zich dus vaak bevinden tussen de € 45.000 en € 67.072. Wilt u uzelf een hoger salaris geven, dan is het voordeliger om dividend uit te keren omdat dit lager belast wordt. Dividend is een uitkering van een deel van de winst aan de aandeelhouder(s) van de bv.

Andere rechtsvormen

Ondernemers die geen bv hebben, maar een eenmanszaak (met of zonder personeel) of een vof, hebben alle vrijheid in het bepalen van het salaris. Dat komt doordat er bij deze rechtsvormen juridisch gezien geen onderscheid bestaat tussen zakelijk vermogen en privévermogen. Of u bij een omzet van (bijvoorbeeld) € 100.000 per jaar € 1.500 of € 4.000 per maand aan uzelf overmaakt: de inkomstenbelasting die u betaalt blijft gelijk. Die wordt namelijk bepaald aan de hand van uw fiscale winst, niet van het bedrag dat u uzelf uitkeert als salaris.

Een verstandig salaris

Voor het bepalen van een verstandig salaris moet u scherp zicht hebben op 3 zaken: de inkomsten en uitgaven van uw bedrijf, en uw privékosten. Het spreekt voor zich dat u geen geld kunt uitkeren dat u niet heeft, maar ook als het geld er wél is, is het niet verstandig maximaal uit te keren. Frank Verhoef uit Den Haag is samen met zijn vrouw Daphne eigenaar van een vof, met twee bedrijven: LV Content en UNIVERSUM Webdesign. Maandelijks keren ze zichzelf een bedrag uit, maar ze laten 10 tot 20% van de omzet op de zakelijke rekening staan voor bedrijfsmatige kosten.

Goed kwartaal

"Het bedrag dat we aan onszelf uitkeren varieert van maand tot maand, maar schommelt meestal rond de € 2.000 per maand per persoon", legt Frank uit. "Als we een goed kwartaal hebben omdat we een mooie klus hebben afgerond, maken we iets extra's naar onszelf over. Als ondernemer heb je namelijk geen vakantiegeld, vakantiedagen of een dertiende maand. Als we een paar weken op vakantie gaan en minder omzet draaien, geven we onszelf minder salaris. Iedere maand bespreken we wat we kunnen overmaken en hoe het zit met spaargeld op de privérekening."

Buffer opbouwen

Ook houdt Frank bij het bepalen van het salaris rekening met de inkomstenbelasting. Hij kiest ervoor 15% van het uitgekeerde salaris apart te zetten voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. Hoeveel inkomstenbelasting betaald moet worden, is van verschillende variabelen afhankelijk (winst, aftrekposten), dus wat een goed percentage is om apart te zetten, verschilt per ondernemer. Frank komt er op deze manier vaak wel uit. "Zo niet, dan geven we een maandje minder uit om de rest van de belasting te kunnen betalen of gebruiken we het geld dat op onze zakelijke rekening staat."

Frank werkt met een maximumsalaris, omdat hij zakelijk een buffer opbouwt. De eerste € 15.000 elk kwartaal gaat bij Frank op aan salaris, kosten en reserveringen voor de inkomstenbelasting. Wat hij daarboven verdient, blijft op de zakelijke rekening staan, om zo een buffer op te bouwen. "Dat zetten we opzij voor slechte maanden, vakantieperiodes, belastingtegenvallers, onverwachte kostenposten en toekomstige investeringen in onze bedrijven."

Tips van Frank

Wees behoudend in de hoeveelheid salaris die u aan uzelf uitkeert. "Geld op je persoonlijke rekening maak je gemakkelijker op", is de ervaring van Frank.

Houd de kosten zo laag mogelijk. Frank: "Wie maandelijks voor € 1.000 of € 3.000 aan zakelijke kosten maakt, moet eerst € 1.000 of € 3.000 kunnen factureren voordat hij zelf gaat verdienen. Je werkt dan een paar dagen voor niks."

Tips voor een bv

Heeft u een bv, dan is het fiscaal aantrekkelijk de schaal van 52% te mijden en op andere manieren inkomen te vergaren. Dit kan door het uitkeren van dividend (wat lager wordt belast), maar ook door inkomen te gebruiken voor het opbouwen van pensioen. Kijk goed naar de regelingen voor onbelaste vergoedingen.

Bent u dga, maar gaat het minder? Dan kunt u niet zomaar uw salaris verlagen onder de grens van het 'gebruikelijk loon'. U moet hiervoor een beschikking aanvragen bij uw inspecteur. Daar heeft u binnen 8 weken duidelijkheid over. Het is aan te raden met uw financieel adviseur te bekijken of het niet verstandig zou zijn de bv te verlaten en met een andere rechtsvorm verder te gaan.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.