Naar de navigatie Naar de inhoud

Karin den Oudsten helpt moeders met psychische klachten

Karin den Oudsten (47) is een specialist en weet zeker dat dit haar helpt bij het bouwen van haar praktijk. Ze helpt moeders met zware psychische klachten na een bevalling.

Na 15 jaar als ICT'er bij een grote multinational te hebben gewerkt, startte Karin in 2013 haar eigen praktijk Psychecoach. Dat was niet zomaar. Ze is naar eigen zeggen de enige in Nederland die met ervaringskennis over kraambedpsychose een praktijk begon. "Na de geboorte van mijn eerste kind kreeg ik depressieve klachten en na de tweede werd ik acuut psychotisch. Ik merkte dat de nazorg slecht geregeld was en kreeg geen optimale begeleiding. Zowel depressieve als psychotische klachten zijn heftig. Ik wilde het bespreekbaar maken en openheid bevorderen. Je hoeft je er niet voor te schamen, het overkomt je."

Specialisme is belangrijk

Van het één kwam het ander en Karin besloot haar ervaringen te delen. In heel Nederland en daarbuiten weten moeders met specifieke hulpvragen haar te vinden. Ze is als gastdocent verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum, geeft trainingen aan kraamverzorgenden en is voorzitter van Stichting Me Mam. "Ik weet zeker dat het hebben van een specialisme me helpt. Ik merk dat ik daardoor een bepaalde naamsbekendheid heb en dat mensen mij om die reden weten te vinden."

Onderscheidend

Karin vertelt dat ze zich onderscheidt van andere coaches door haar ervaringskennis. "Ik benader de moeder vanuit haar gevoel en maak pijnlijke gevoelens bespreekbaar. Het is belangrijk om te praten over herstel en alles wat daaromheen speelt, zoals kwetsbaarheid, schaamte, schuldgevoel en wanhoop. Met blogs en columns sluit ik aan bij wat er in de media wordt gezegd. Mijn kennis door ervaring is voor mij de belangrijkste bron om iemand te kunnen helpen." Toch is ze continu bezig om nog beter te worden. "Dat is belangrijk, ik wil mijzelf verder bekwamen in het coachen en volg hierin opleidingen en cursussen."

De beste hulp

Karin is een groot voorstander van het hebben van een specialisme. Wanneer ze voor een moeder niet de juiste coach blijkt te zijn, aarzelt ze nooit om door te verwijzen. "Ik maak het bespreekbaar en ga op zoek naar de juiste hulp. Mijn uitgangspunt is dat de moeder zo goed mogelijk geholpen moet worden. Dat is mijn insteek. Zij heeft recht op de beste hulpverlener die er voor haar is. Als ik dat niet ben, dan verwijs ik door naar een ander."

Loodgieter vs. schilder

"Wanneer een loodgieter bij mij komt met het aanbod om mijn huis te schilderen, dan doe ik dat toch ook niet? Schoenmaker blijf bij je leest. Ik help moeders tot aan het moment dat ze volledig zijn hersteld of wanneer ik geen mogelijkheden meer zie. Zo zijn er bijvoorbeeld moeders die door een traumatische bevalling een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen. Dat is een heel specifieke aandoening. Dat is een groep vrouwen die ik niet coach. Het luistert dus soms heel nauw."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.