Naar de navigatie Naar de inhoud

Kiezen voor een bedrijfsverzamelgebouw

Bent u uw thuiswerkplek ontgroeid, maar vindt u huur of koop van bedrijfsruimte te duur? Dan is er een tussenoplossing: het bedrijfsverzamelgebouw. U huurt een kleine kantoorruimte. De kosten deelt u met andere huurders. Dit zijn de voors en tegens.

Voordelen: flexibiliteit

Zzp'ers en ondernemers met minder dan 5 werknemers kiezen steeds vaker voor een bedrijfsverzamelgebouw. De beschikbare ruimte is kleiner dan een gewoon huurpand, wat scheelt in de kosten. Het voordeel is bovendien, dat alle huurders van het pand gezamenlijk de huur, het onderhoud en de voorzieningen betalen. Veel zzp'ers vinden het ook gezelliger dan in hun eentje te zitten werken. U zult uw netwerk van contacten uitbreiden, en houdt er wellicht nog opdrachten aan over. Vaak schuiven huurders elkaar namelijk klussen toe. 

Ook voor uw medewerkers kan een bedrijfsverzamelgebouw een inspirerende werkomgeving zijn. Op de gang ontmoeten zij andere mensen, met wie zij een praatje maken of ervaringen kunnen delen. Door het huren van een kantoor geeft u hen het gevoel dat ze echt naar hun werk gaan. Parkeergelegenheid, een eigen bureau en een dynamische omgeving winnen het van een provisorische werkplek bij u thuis, waar de wasmachine draait en de ontbijtbordjes nog op tafel staan. Voor uzelf geldt: kosten delen, kennis verdubbelen. En als de zaken niet lopen zoals u zou willen, kunt u sneller van de huur af. Er gelden kortlopende huurcontracten met een korte opzegtermijn. Een bedrijfsverzamelgebouw is als een duiventil. Dat huurders komen en gaan, is een onlosmakelijk deel van het flexibele karakter ervan.

Nadelen: geen toezicht

In een bedrijfsverzamelgebouw bent u geen baas over eigen huis. Wat andere huurders precies doen, is soms niet helemaal duidelijk. Bovendien lopen er mensen rond, die daar misschien niets te zoeken hebben. Door nalatigheid komt diefstal, schade of brand nogal eens voor. Het is dan ook raadzaam om een pand uit te zoeken dat goed beveiligd is en waar huisregels gelden. 

Het is ook slim om neer te strijken in een gebouw dat bij uw gewenste imago past. Wees u ervan bewust dat het gedrag van andere huurders op uw klandizie kan afstralen. Voelt u zich thuis tussen start-ups? Bent u zelf een jonge hond in de creatieve industrie? Of is u dat te rommelig en zoekt u juist een meer formele omgeving voor uw diensten? Bepaal voor uzelf of u klanten gaat ontvangen of dat u het kantoor alleen als uw eigen werkterrein gebruikt. Het ene bedrijfsverzamelgebouw bevindt zich op een nette, goed bereikbare locatie. Het andere is weggestopt op een kleurloos industrieterrein.

Tot slot: wees kritisch

Aanvankelijk zult u blij zijn met een kleine kantoorvloer. Zoveel ruimte hebt u immers niet nodig en dat scheelt u geld. Maar als uw bedrijfje groeit, moet u misschien wel uitbreiden. 

Maak voor uzelf een wensenlijstje. Kunt u uw kantoorruimte naar eigen inzicht veranderen? Kunt u er op termijn een kantoor bij huren? Wat u zeker moet navragen, is of de faciliteiten toereikend zijn. Gas, water en elektra zijn geregeld. Dat geldt meestal ook voor de receptie, schoonmaak, postverwerking, telefooncentrale en wifi. 

Kantoorartikelen en papier betaalt u zelf, terwijl een kopieerapparaat en koffieautomaat worden gedeeld. Maar is er ook een vergaderzaal of conferentieruimte? Kunt u uw personeel een lunch aanbieden in de kantine, of moeten ze hun eigen broodtrommel meenemen? En hoe garandeert u de veiligheid voor uzelf en uw medewerkers? Is er bijvoorbeeld een bedrijfshulpverlener in de zaal? Vraag het na bij de verhuurder of beheerder. Omdat u leegstand van zijn pand voorkomt, zal hij blij met u zijn. Laat hem zijn blijdschap maar tonen! Tot slot: vertrouw op uw gevoel. Als u zich stoort aan de buren, kunt u beter op uzelf blijven.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.