Naar de navigatie Naar de inhoud

Fotograaf Meral Soydas over ruilhandel

"Als het een gelijkwaardige deal is, handel ik met gesloten beurzen", vertelt fotograaf Meral Soydas (32). Volgens haar is ruilhandel de moeite waard, zeker in de startfase van een bedrijf.

Meral Soydas is parttime fotograaf. Naast haar vaste baan als therapeut in een eetstoorniskliniek besloot ze in 2014 te gaan ondernemen. "Zoals dat wel vaker gaat bij fotografen, kocht ik voor mijn vakantie een goede camera. Ik wilde meer weten en volgde cursussen. Steeds meer mensen vroegen of ik een foto van ze kon maken. Toen deed de kans zich voor om minder te gaan werken en besloot ik te starten als parttime zzp'er. Ik fotografeer alles waar contact met mensen is. Veel bruiloften, maar ook portretten en familieshoots. Op mijn foto's staan mensen zoals ze zijn. Ik fotografeer op een natuurlijke manier, bij mij hoef je niet te poseren."

'Veelbezochte' blog

Soydas vertelt dat ze vaak wordt benaderd voor barterdeals. "Aan mij vragen ze om foto's te maken en die worden dan geplaatst op een veelbezochte blog. Maar zo werkt het wat mij betreft niet. Dan is de deal niet gelijkwaardig. Want wat krijg ik er eigenlijk voor terug?" Hoe werkt het dan wel? "Als iemand mij benadert voor het maken van een reportage in ruil voor bijvoorbeeld een nieuw logo of een website. Dan is het gelijkwaardig en sta ik er wel voor open."

Geld

Wat Soydas betreft hoeft niet alles per se geld te kosten. "Je kunt door ruilhandel geld besparen, zeker in de beginfase van je bedrijf. Bij handelen met een gesloten beurs gaat het om een investering in tijd. De tijd die het kost, krijg je op een andere manier terug, als het goed is. Toen ik startte als zzp'er had ik een barterdeal met een online magazine voor zzp'ers. Ik verzorgde de fotografie voor 1 editie en kreeg er een interview over de start van mijn bedrijf in het magazine voor terug. Voor de volgende edities werd ik voor de opdrachten wel betaald. En… ik hield er meerdere opdrachtgevers aan over!"

Uitbuiting

Het lijkt allemaal best aantrekkelijk, maar Soydas wijst op een nadeel: "Soms wordt een deal aangeboden, die écht niet gelijkwaardig is. Let er op dat je niet wordt uitgebuit. Veel fotografen laten zich in de luren leggen. Het auteursrecht bijvoorbeeld blijft altijd bij mij, tenzij het wordt afgekocht. Maar dat komt bijna nooit voor. Toch denken opdrachtgevers vaak dat de foto's van hen zijn." Hoe voorkomt deze fotograaf dat er misbruik van haar wordt gemaakt? "Ik schat mijn dienstverlening goed op waarde in. Ik zet de afspraken op papier. Mocht het misgaan, dan kan ik hier altijd op terugvallen."

Tip van Soydas

"Als je handelt met gesloten beurs, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed voelt en dat er later geen scheve gezichten zullen zijn. Wees eerlijk naar jezelf en naar de ander toe. En lever altijd kwaliteit."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.