Naar de navigatie Naar de inhoud

Een auto van de zaak

Klantbezoek, afspraken buiten de deur. Voor u het weet worden er flink wat kilometers gereden voor 'de zaak'. En elke kilometer kost geld. Kan dat niet zuiniger? En wat is beter: zakelijk rijden in een privéauto, kopen of leasen?

Zakelijk rijden in een privéauto

Veel ondernemers pakken hun eigen auto voor zakelijke ritten. Dat kan flink in de papieren lopen. Het is veel praktischer (en goedkoper) om uw privéauto naar een zakenauto te laten overschrijven. U voert de kosten van de auto dan op als zakelijke onkosten. Deze komen ten laste van de winst van de onderneming. Gaat u met dit doel een auto kopen, dan kunt u de btw die u over de aanschaf betaalt, als voorbelasting aftrekken van de btw die u gaat betalen. Verder zijn ook brandstof, verzekeringen, onderhoud en afschrijving aftrekbaar. Wist u dat u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op de balans van het bedrijf kunt zetten? Nadeel van een zakelijke auto is dat u flink wat bijtelling afdraagt: vanaf 2017 is dat 22% van de cataloguswaarde (alleen voor volledig elektrische auto’s geldt een lage bijtelling van 4%). Voor auto's die in 2016 op naam zijn gezet, gelden andere percentages. Wilt u geen bijtelling betalen, dan mag u niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden. Om dat aannemelijk te maken, moet u een kilometerregistratie bijhouden.

Auto leasen als dienstwagen

Of u er verstandig aan doet een zakenauto te kopen of te leasen, is afhankelijk van uw wensen. Kopen is op de lange termijn voordeliger, terwijl leasen op de korte termijn lagere maandlasten oplevert. Leasen betekent in ieder geval minder kopzorgen. De auto is dan niet uw eigendom. Dat betekent dat u er ook minder omkijken naar heeft. De cataloguswaarde van de auto zit verwerkt in een vast maandbedrag. Reparaties, onderhoud, vervangend vervoer en verzekeringen zijn ook inbegrepen. De kosten per kilometer zijn bij de meeste leasemaatschappijen flexibel. Wanneer u een maand minder kilometers maakt, betaalt u dus ook minder.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Leasen voor het personeel

Wanneer uw medewerker er vaak op uit moet, kunt u hem een leaseauto ter beschikking stellen. Denk aan een verkoopmedewerker die opdrachten moet binnenhalen. Of een systeembeheerder die gedetacheerd is bij uw klant. Leasen is al gauw interessanter dan kopen. Voor uw medewerker is een leaseauto een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. En hij kan elke 2 of 3 jaar een nieuw model uitzoeken, terwijl hij met een koopauto veel langer moet doen. Natuurlijk bestaat het risico dat uw medewerker vroegtijdig vertrekt en u met een auto achterblijft. U kunt op zoek gaan naar een leasemaatschappij die bereid is om per maand op te zeggen. U kunt ook denken aan een leasecontract dat even lang loopt als het contract van de werknemer. Voor zo’n constructie bent u wel duurder uit, maar voor een auto die stilstaat betaalt u ook. Of u een auto koopt of least, is een kwestie van risico’s inschatten en afwegen wat u ervoor over heeft. Maak voor uzelf een kosten-batenanalyse en u weet wat u kwijt bent.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.