Naar de navigatie Naar de inhoud

Valkuilen van deeltijd ondernemen

De stap van een vaste baan naar fulltime ondernemen kan behoorlijk groot lijken. Anders dan starten naast een parttime baan dat veel voordelen heeft. Daar profiteert u optimaal van, als u de volgende valkuilen omzeilt.

Voordeel: financieel vangnet

Inkomenszekerheid is voor de meeste starters dé overweging om nog even in dienst te blijven. Met een deeltijdcontract achter de hand, valt een stroef begin minder zwaar. Bovendien is er op die manier tijd om te experimenteren, zonder dat de spaarrekening schade lijdt. Klopt de marktbenadering, klopt het tarief? Het is als pootje baden voor u gaat duiken.

Valkuil: geen risico durven nemen

Veiligheid kan ook te comfortabel worden. Met een baan ernaast kunt u de echte sprong in het diepe blijven uitstellen. Vooral voor deeltijdstarters is het daarom zaak om vooraf duidelijke doelen te stellen. Formuleer bijvoorbeeld van tevoren bij welke omvang van uw bedrijf u uw baan opzegt. Bedenk daarbij dat ondernemen altijd risico's met zich meebrengt. Wie niet bereid is om de sprong te wagen, is misschien beter af in loondienst.

Valkuil: te weinig vooruitgang boeken

Wie 3 dagen per week in vaste dienst werkt, heeft een vast inkomen, maar weinig tijd om ook nog een bedrijf te starten. Voor u het weet, bent u die andere 2 dagen met de kinderen in de weer. Of een klant belt op maandag voor een klus op dinsdag, maar dat is uw 'vaste' werkdag. Een vaste baan heeft een vertragende werking op de start van het bedrijf. Eén op de 6 zzp'ers wil meer uren in zijn bedrijf werken, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat geldt verreweg het meeste voor de groep die tot 20 uur per week werkt: bijna de helft hoopt op meer uren. Een deeltijdbaan kan de échte groei van het bedrijf dus ook in de weg staan.

Valkuil: spanning met de baas

Als u start als deeltijdzelfstandige, betekent dat mogelijk dat u minder uren gaat werken bij uw werkgever. Dat kan tot spanning leiden. Want heeft u dan wel genoeg aandacht voor uw werk? Speel vooraf open kaart en probeer duidelijke afspraken te maken.

Ook belangrijk: kijk of er een concurrentiebeding of relatiebeding in uw contract staat. Het ligt voor de hand dat u geen toestemming krijgt als u een bedrijf start in dezelfde markt als uw werkgever en de concurrentie met hem aangaat. Maar zelfs als u een heel ander vakgebied betreedt, en er geen obstakels lijken om te starten, kan het op uw werkgever verkeerd overkomen. Houd er rekening mee dat de relatie met uw baas op zijn minst anders wordt.

Voordeel: gespreide risico's

Het tweede grote voordeel van een deeltijdbaan is dat u zekerheden houdt. Pensioenopbouw, bijvoorbeeld. Of een regeling bij arbeidsongeschiktheid. Let op: gaat u minder in loondienst werken, dan bouwt u natuurlijk ook minder pensioen op en is de uitkering bij arbeidsongeschiktheid ook lager. Dat zult u moeten compenseren met het inkomen uit uw bedrijf. Aan de andere kant zijn juist dit soort vangnetten prettig om te hebben als startende zzp'er omdat ze behoorlijk duur zijn om zelf te regelen. Het aantal zzp'ers dat geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, groeit bijvoorbeeld nog steeds.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

Valkuil: administratie onderschatten

U heeft waarschijnlijk een inschatting gemaakt van het aantal declarabele uren dat u wilt en kunt maken als zzp'er om uw deeltijdsalaris voldoende te kunnen aanvullen. Maar bedenk dat u ook nog behoorlijk wat tijd kwijt bent met allerlei zaken rondom uw onderneming. Werkzaamheden zoals werving en administratie verdubbelen het aantal uren bijna. Dat laten cijfers van de Kamer van Koophandel zien, Houd daar rekening mee als u met uw werkgever afspraken maakt over uren. Want of u nu deeltijd of voltijd onderneemt: de administratie krijgt u er hoe dan ook bij.

Heeft u ook aan deze nadelen van ondernemen naast uw baan gedacht?

Maak een goede start met een zakelijke rekening en profiteer van de korting voor starters.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.