Naar de navigatie Naar de inhoud

De leuke kant van boekhouden

Boekhouden. De een vindt het vervelend, de ander heeft er plezier in. Feit is dat u er als ondernemer niet onderuit kunt. Het voeren van een administratie is verplicht en u zult uw zaakjes goed voor elkaar moeten hebben. In dit artikel vertellen 2 ervaren zzp'ers hoe zij hun boekhouding regelen.

Melanie Wiggers (44) is al 11 jaar eigenaar van interieurontwerpbureau WiggersDesign en heeft sinds een jaar de woonwebshop 'BRICLiving'. Wiggers doet al sinds zij haar bedrijf is gestart, zelf de administratie. "Een bewuste keuze", vertelt ze: "Allereerst wilde ik gewoon kosten besparen. Daarnaast is het voor mij ook een rustmoment tussen al het creatieve denken door. Ik vind het fijn om met cijfers bezig te zijn. Zo weet ik precies wat er speelt en waar ik sta. Het geeft me een kick wanneer ik zie dat de omzet stijgt. Door de administratie zelf te doen, kan ik sneller en beter bijsturen."

Administratie uitbesteden

Zzp'er Liane Ermstrang - Van Egdom (45) startte 6 jaar geleden haar bedrijf: 'Ermstrang Projecten Met Zorg'. Ze verbetert processen. Daarnaast verbetert zij de samenwerking tussen de verschillende aanbieders binnen de eerstelijns zorgketen. "Toen ik startte als zzp'er, kon ik meteen vol aan de slag. Administratie is niet mijn hobby en ik vind dat het gewoon goed in orde moet zijn. Ik schakelde daarom meteen een accountantskantoor in dat gespecialiseerd is in zzp'ers. Ik werk nog steeds graag met ze samen. Zo houd ik tijd over en heb ik geen zorgen over mijn boekhouding. Zij doen de btw-aangifte, maken de jaarrekening op en doen de aangifte inkomstenbelasting. Doordat we de jaarrekening bespreken, heb ik er goed zicht op hoe het er met mijn bedrijf voor staat en voor welke keuzes ik het komende jaar sta."

Excel

Wiggers en Ermstrang gebruiken geen boekhoudpakket. Wiggers: "Ik gebruik Excel voor mijn administratie. Ik ben financieel goed onderlegd, heb jaren met Excel bij een bank gewerkt. Een administratie opzetten is voor mij een koud kunstje. Ik kan mij voorstellen dat het zonder financiële ervaring veel lastiger is om een administratie efficiënt en effectief op te zetten. Voor mijn webshop kies ik nu niet voor een koppeling met een boekhoudpakket. Omdat ik het geld er niet voor over heb."

E-mail

Ermstrang vertelt: "Ik stuur maandelijks mijn in- en uitgaande facturen en bonnen per mail naar mijn accountant. Heel prettig is dat. Misschien is het, nu ik met mijn bedrijf in de stabiele fase ben, het overwegen waard om naar een boekhoudpakket te kijken. Mijn accountant kost mij nu ongeveer € 100,- per maand. Dat is voor mij meer dan de moeite waard. Bovendien krijg ik ook advies van mijn accountant. Bij de start van mijn bedrijf over onder andere de zelfstandigenaftrek en nu bijvoorbeeld over het  moment waarop ik het beste investeringen in mijn bedrijf kan doen."

Tip: verbind uw zakelijke rekening aan uw boekhouding met de boekhoudkoppeling.

Met de Boekhoudkoppeling koppelt u uw boekhoudsoftware aan uw zakelijke rekening. Zo worden uw bij- en afschrijvingen dagelijks automatisch in uw online boekhouding verwerkt.
De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Advies

Het inboeken van facturen, het bijhouden van de voorraad. Wiggers doet de administratie nu nog helemaal zelf. Waar ligt het omslagpunt? Wanneer kiest ze voor bijvoorbeeld een administratiekantoor of administratieve kracht? "Nu is het nog behapbaar, ik ben er wekelijks ongeveer een uur of 2 mee bezig. Op een gegeven moment is het niet meer rendabel om alles zelf te blijven doen. Zou het mij meer dan een ochtend in de week kosten, dan zou ik kijken hoe ik de administratie anders kan regelen. Nu zie ik de toegevoegde waarde niet." Overigens vult Wiggers ook zelf de btw- en jaaraangifte in: "Het is voor mij een sport om het zelf te doen. Ik zie het als een soort puzzel en vul de jaaraangifte voor ongeveer 80 procent zelf in. Mijn oom is gepensioneerd accountant en hij helpt me met de aangifte. Maar dat niet alleen! Hij geeft me advies en mocht ik bijvoorbeeld een vraag hebben over investeringsaftrek, dan kan ik ook bij hem terecht."

Tips

Een goede administratie staat of valt met het consequent bijhouden daarvan. Wiggers is het daar volledig mee eens: "Kies een vast moment in de week voor je administratie, houd alles goed bij. Dan kost je btw-aangifte aan het einde van het kwartaal maar een paar uurtjes. Ik hoor wel eens dat zzp'ers dagen bezig zijn om achterstallige administratie weg te werken. Dat hoeft echt niet!" Ermstrang vult aan: "Ook al besteed je de boekhouding uit, je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het voeren van je administratie. Je hebt als ondernemer rechten en plichten. Waak daarvoor, kijk heel goed wat de Belastingdienst van je vraagt. Ook al doet mijn accountant de aangiftes, ik dubbelcheck altijd!"

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.