Naar de navigatie Naar de inhoud

Jurjen over carrièreplanning voor zzp'ers

Een goed netwerk, de juiste papieren en vooral nooit opgeven. Volgens zzp'er Jurjen Visser zijn dit de ingrediënten voor een succesvolle carrière als ondernemer. Hij heeft zich nooit zorgen hoeven maken of hij wel weer aan de slag komt. Altijd volgt een nieuwe opdracht direct na een afgeronde klus. Hoe doet hij dat?

Jurjen Visser (54) startte in 2008 zijn bedrijf InterimWorks. Op het snijvlak van IT en business werkt hij in de financiële sector. Vaak gaat het om langere klussen, vooral omdat het om grootschalige projecten gaat. "Mijn werk is heel veelzijdig. Van projecten rondom migratie van databestanden tot het managen van een fusie. Ik werk in de praktijk aan meer projecten tegelijkertijd voor één opdrachtgever."

Veelzijdig cv

Visser heeft zijn carrière al gepland toen hij jonger was. Lachend: "Ik heb al carrière gemaakt. Mijn loopbaan is dusdanig veelzijdig dat mijn cv heel goed is. Ik heb ervoor gezorgd dat ik veel verschillende dingen kon doen. En dat track record werkt nu in mijn voordeel. Als ik kijk naar de toekomst, zou ik nog weleens in een andere branche willen werken, bijvoorbeeld in de zorg. Ik denk dat ik heel goed met een andere blik zorgprojecten kan doen door mijn ervaring in de financiële wereld. Maar dat moet op mijn pad komen."

Netwerken, netwerken, netwerken

De projectmanager rolt van de ene in de andere opdracht. Maar als dat niet zo zou zijn, hoe komt hij dan aan nieuwe opdrachtgevers? "Toen ik in 2008 startte, was het een lastige tijd om een bedrijf te beginnen. Ik heb toen eerst tijd gestoken in opleidingen, zodat dat al mijn papieren en mijn vakkennis in orde waren. Al vrij snel kreeg ik toen mijn eerste opdracht, om vervolgens nooit meer zonder een klus te zitten. Zodra ik weet dat een opdracht wordt afgerond, zet ik mijn netwerk in. LinkedIn is daar heel goed voor. Maar vaak is dat niet eens nodig. Sta ik met mijn koffers in de gang om op vakantie te gaan,  rinkelt mijn telefoon alweer."

Altijd blijven leren

Voor zzp'ers is het heel belangrijk om vakkennis op peil te houden. Visser: "In de financiële wereld moet je voldoen aan de Wet financiële toezicht (Wft). Die wet vereist permanente educatie. Ik moet mijn diploma's op peil houden. Maar ook in mijn vakgebied is het belangrijk mij te certificeren, anders kom ik er gewoon niet in."

Ondernemersbloed

Voor een succesvolle carrière als zzp'er moet volgens Visser toch echt ondernemersbloed door uw aderen stromen. "Maak je je snel zorgen over je toekomst als zzp'er? Of je wel aan de slag komt? Ga dit werk dan niet doen! Bedenk goed of je geschikt bent, heb je bijvoorbeeld een goed netwerk? Doe vooral de dingen die je leuk vindt. Dat maakt je gelukkig en dat merken opdrachtgevers."

Geef nooit op

Een succesvolle zzp-carrière maakt u volgens Visser zo: "Zorg dat je netwerk op orde is, regel dat je papieren op orde zijn en houd je vakkennis op peil. En: Geef nooit op!"

Maak een goede start met een zakelijke rekening en profiteer van de korting voor starters.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.