Naar de navigatie Naar de inhoud

Binnenhalen die klus

"Leuk, laten we een keer koffie drinken." Tuurlijk, altijd doen. Maar voor het binnenhalen van een nieuwe klant of klus heeft u vaak meer nodig. Een stappenplan.

Stap 1: Stel vooraf vast wat uw doel is

Heeft u iemand ontmoet die misschien wel werk voor u heeft? Dan is de afspraak om een kop koffie te gaan drinken al snel gemaakt. Maar let wel op: koffiedrinken leidt lang niet altijd tot een concrete opdracht. De kans is groot dat u straks een nieuwe connectie hebt op LinkedIn, maar geen nieuwe klus. Bepaal daarom vóór het gesprek wat u er uit wilt halen. Dat kan uiteenlopen van het maken van een deal tot precies weten waar u de potentiële klant mee kunt helpen. 
Wilt u weten hoe u aan de juiste connecties komt? Lees dan 6 tips voor netwerken.

Stap 2: Wees voorbereid tot in de puntjes

De kans op succes is veel groter als u zich goed voorbereidt op het gesprek. Weet wie uw gesprekspartner is, wat hij doet, met welk probleem hij – zou kunnen – kampen, wat er speelt bij zijn bedrijf en in zijn sector. Probeer duidelijk te maken op welke manier u kunt helpen. Verwacht u een gesprek met meerdere personen? Vraag dan altijd wie er nog meer aan tafel zitten en probeer meer over deze mensen te weten te komen. LinkedIn, Twitter en Facebook zijn hiervoor geweldige bronnen van informatie. Heeft u dezelfde studie/werkgever/woonplaats/kennissen? Dan kan dat goed van pas komen in het gesprek.

Stap 3: Behoud het initiatief

Was het een goed gesprek en denkt u dat er wel eens werk uit zou kunnen komen? Bedenk dan een manier om er een vervolg aan te geven, waarbij u het initiatief houdt. Beloof bijvoorbeeld om een voorstel te sturen en doe dat zo snel mogelijk. Of bel een week later om een vervolgafspraak te maken.

Stap 4: Doe meer dan de klant verwacht

Als de afspraak met de potentiële klant op maandag of dinsdag plaatsvond, is het prima om het voorstel ‘voor het weekend’ op te sturen. Nog slimmer: geef aan dat u het voorstel uiterlijk maandag opstuurt, maar stuur het donderdag of vrijdag al. Zo komt u enthousiast en betrouwbaar over.

Stap 5: Weet wat de ondergrens is

Gaat het in het gesprek over geld? Weet dan wat u wilt vragen én wat u minimaal wilt verdienen. Ongetwijfeld probeert de opdrachtgever wat van de prijs af te krijgen en dan is het goed om te weten hoever u kunt gaan. Om dezelfde reden is het handig om op een rij te hebben waarom u het gevraagde tarief waard bent. Zie het onderhandelen als een spel en zorg dat u de bijbehorende spelregels kent. Het boek The dirty tricks van het onderhandelen van George van Houten kan daarbij van pas komen. Of bekijk deze tips.

Stap 6: Shake hands

Als jullie eruit zijn, is het goed om de afspraak te bevestigen. Dat kan bijvoorbeeld door samen te vatten wat jullie hebben besloten en uw gesprekspartner een hand te geven. Dat zorgt voor duidelijkheid. Een mondelinge afspraak is in principe genoeg, maar het kan zeker geen kwaad om een mailtje te sturen met daarin de gemaakte afspraken.

Tot slot: Wees aardig

Wie krijgt uiteindelijk de opdracht, u of uw concurrent? Voor een deel draait dat om de 'gun-factor'. Dat klinkt vaag, maar toch heeft u daar wel invloed op. Bijvoorbeeld door enthousiast te zijn. Ook positieve referenties kunnen belangrijk zijn bij binnenhalen van nieuwe klussen. Vraag een vorige opdrachtgever om een aanbeveling als u weet dat deze positief is over uw werk. Vergeet dan vooral niet om uw contact vriendelijk te bedanken, en probeer iets terug te doen voor hem. Daar heeft u later altijd profijt van.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.