Naar de navigatie Naar de inhoud

Bereken uw minimale omzet

Faina Kappen (54) is studio-eigenaar van fit20 in Huizen. Als startende ondernemer weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om te weten hoeveel inkomsten er nodig zijn om rond te kunnen komen.

Van je hobby je werk maken. Faina Kappen dacht dat het een utopie was. Totdat ze er na een burn-out achter kwam dat haar droom wel werkelijkheid kon worden. “Ik deed altijd al aan krachtsport en wilde ook met mijn werk iets gaan doen dat met gezondheid te maken heeft. Na veel nadenken en zoeken, hakte ik de knoop door. Op 4 januari startte ik mijn vestiging van de franchiseformule fit20 in Huizen, waar gewerkt wordt met een effectieve manier van krachttraining. We zijn geen typische sportschool: bij ons geen harde muziek, spiegels en volle zalen. De trainingen zijn individueel en altijd onder begeleiding van een personal trainer.”

Omzet berekenen

“Ik werk met een bestaande franchiseformule: landelijk zijn er zo’n 100 fit20 studio’s. Het is een transparant concept, de franchiseformule hanteert vaste prijzen. Van het hoofdkantoor kreeg ik een sjabloon waarin ik al mijn vaste kosten kon opnemen: de huur van een ruimte met kantoor, wc en pantry van een bepaalde hoeveelheid vierkante meters, de energiekosten, schoonmaakkosten. Tegenover die kosten stond dan de hoeveelheid klanten die ik nodig had en het bedrag dat iedere klant moest opbrengen. Ik kon dus heel goed zien wat de haalbaarheid was van mijn plannen. Dat heeft mij enorm geholpen.

Lening afbetalen

Onderdeel van mijn prognose is ook de lening van € 60.000. Die heb ik via crowdfunding binnengehaald. Die moet ik binnen 5 jaar afbetalen, dus dat zijn ook vaste kosten. Als je eenmaal een beeld hebt van je vaste kosten, kun je met variabele kosten gaan spelen. De ene maand kan ik meer investeren in marketing dan de andere. Maar ik heb altijd het overzicht."

Inzicht in de cijfers

Faina vindt het belangrijk om de cijfers in de gaten te houden. “Ik heb een financiële achtergrond. Inzicht in de cijfers helpt mij om scherp te blijven. Bij het accountantskantoor waarbij ik ben aangesloten kan ik veel kanten op. Ik kan om uitgebreide informatie vragen, maar ook gebruikmaken van een meekijk-abonnement op mijn financiële administratie. Daarmee kun je zelf mooie rapportages draaien. Ik kies voor zo goedkoop mogelijk, met toch genoeg inzicht in cijfers zodat ik kan monitoren hoe het gaat.”

Rekening houden met rustigere periodes

De ene maand is het druk, de andere maand rustig. Zzp’ers weten er alles van, ook Faina ervaart dit. "In de zomermaanden weet ik dat er niets gebeurt. Dat weet ik van tevoren en ik houd er rekening mee. Ik heb het in mijn businessplan meegenomen. Dit is een groot voordeel van een prognose maken. Je weet van tevoren waar het kan gaan knellen en dan kun je er op tijd op anticiperen om risico’s te beperken."

Werk- en tijdsdruk

Goed monitoren geeft rust. Toch kleeft er volgens Faina ook een nadeel aan: "Het is heel zichtbaar: je wordt steeds met cijfers geconfronteerd. Dat levert soms spanning op, terwijl het eigenlijk niet hoeft als je goed prognosticeert. Toch ervaar ik soms wel die werk- en tijdsdruk. Zo heb ik voor mijzelf een aantal klanten als target gesteld. Op een of andere manier focus je je daar toch op. Je gaat er naar handelen."

Tips

"Ik denk dat te veel ondernemers de cijfers links laten liggen. Je hoeft echt niet alles te snappen, maar je moet er wel elke maand bewust mee bezig zijn. Zo krijg je gevoel bij je cijfers en kun je beter inschatten wanneer je iets kunt uitgeven én wat dat zou moeten opleveren."

"Ik adviseer om een basiscursus boekhouden te volgen als je je eigen business gaat starten. Daar ga je veel profijt van hebben."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.