Naar de navigatie Naar de inhoud

Wanneer doet u aangifte?

Aangifte doen, niemand heeft er zin in. En als ondernemer kan het helemaal een berg werk lijken. Deze tips voor de timing van uw aangifte maken het ietsje makkelijker. Niet leuker…

Tip 1: doe het zo snel mogelijk

Vervelende klusjes kunt u  maar beter als eerste doen, en in dit geval levert het ook nog wat op. Want: als u voor 1 april aangifte doet, heeft u voor 1 juli uw definitieve aanslag en dus uw teruggaaf in huis. En dat is toch lekker op vakantie gaan! 

Maak het uzelf gemakkelijk en zorg dat u uw administratie op orde heeft met deze 5 tips voor een goed georganiseerde administratie.

Tip 2: vraag uitstel aan

Heeft u geen tijd om het nu te doen? Maak het uzelf makkelijk, en vraag uitstel aan. Dat kan tot 1 mei, en het moet schriftelijk gebeuren. Geeft u niet op tijd aan dat u uitstel wilt, dan kunt u een boete krijgen van € 65,-. Als uw accountant of belastingconsulent uw aangifte doet, kan die namens u gebruikmaken van de Uitstelregeling belastingconsulenten. Wel even checken of hij het ook gedaan heeft.

Tip 3: reken jezelf niet rijk met te late aangifte

Heeft u gehoord van de 4% rente die de Belastingdienst uitbetaalt over het teruggavebedrag? Als u het geld niet nodig hebt, zou u uw aangifte dus net zo lang uit kunnen stellen als u wilt en de rente opstrijken. Maar dan rekent u zichzelf onterecht rijk. Want die regeling is afgeschaft. De Belastingdienst heeft, nadat ú aangifte heeft gedaan, een termijn van 3 maanden om de aangifte te verwerken. Pas als de Belastingdienst langer dan 3 maanden doet over de aangifte, krijgt u rente over de teruggaaf. Niet omdat u zo laat beslist aangifte te doen.

Tip 4: plan de teruggaaf in een moeilijke maand

Stel: december is altijd een slechte maand in uw business. Dan is het lekker om in december uw teruggaaf te krijgen. Doet u uw aangifte in augustus, dan krijgt u uw teruggaaf rond december. Want de Belastingdienst heeft een termijn van drie maanden om op uw aangifte te reageren.

Tip 5: doe uw aangifte tijdens kantooruren

Eenmaal aan het werk met de aangifte, is het fijn om het ook af te kunnen maken.  Niets vervelender als je op één vraag vastloopt. Gelukkig is er de belastingtelefoon. Maar alleen tijdens kantooruren. Dus als u zeker wilt zijn dat u kunt doorpakken, is het raadzaam om uw aangifte tijdens kantooruren te doen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.